Mange setter pris på hjemmelagde gaver. Julegodteri og konfekt er ypperlig å gi bort. (Foto: Sara Johannessen, VG/NTB scanpix)

Sju tips til en mer bærekraftig jul

Til alle som er lei av kjøpefesten og ønsker å gjøre en bærekraftig vri på hele julestria: Her er noen nyttige tips.

Men aller først, hva er egentlig en bærekraftig jul?

– Hvis vi tar utgangspunkt i hvordan FN definerer bærekraft, er det snakk om fire grunnpilarer: økonomi, økologi, sosial og kulturell og medvirkning. Der disse pilarene møtes, forstår vi det som oppnådd bærekraftighet, sier førsteamanuensis Marianne Presthus Heggen ved Høgskolen i Bergen.

Hun underviser barnehagelærere i bærekraft og deler gjerne juleforberedelsestips som hun har utarbeidet sammen med studentene sine. 

1. Ubrukte gaver – gi dem bort igjen

Fikk du noe til jul i fjor som fremdeles ligger ubrukt i skuffen? Gi gaven videre til en annen som vil bruke det, foreslår barnehagelærerstudent Synnøve Bjørgum.

Hun praktiserer dette og synes det er en god måte å gi videre nye ting på. 

2. Brukte leker og klær – gi dem videre

Har du en strikkegenser som du ikke bruker lenger? Gi den videre til noen du vet vil sette pris på den. Det er garantert andre som vil bruke den. 

Brukte akebrett, skøyter og skiutstyr er også gaver mange vil sette pris på under juletreet. 

3. Gavekort på opplevelser

Gi en aktiv handling i stedet for en gave. Du kan for eksempel gi teaterbilletter, kinobilletter eller en konsertopplevelse. Også tjenester som for eksempel barnevakt, kan være en populær gave for slitne småbarnsforeldre.

4. Besteforeldregaven til de som har «alt»

Student Hildegunn Malene Dyrkolbotn har et tips til besteforeldregaven. I hennes familie er det fast tradisjon at flere i familien går sammen om å kjøpe et gavekort fra Røde Kors som blir gitt til besteforeldrene. Det kan for eksempel være en gave som metter andre barn eller som gir dem varme. Besteforeldrene synes det er en super julegave.  

5. Lag julegodteri og gi bort

Lag julekaker og julekarameller, pakk dem pent inn og gi dem vekk. Mange setter pris på hjemmelagde gaver. Du kan også gi bort syltetøy eller hjemmelaget saft.

Bruk det du finner i naturen og kle det opp med rester av gamle klær. Bærekraft i fullt monn. (Foto: Kristin Amundsen)

– Det får mer egenverdi når du har laget ting selv, sier Presthus. Hun forteller at sønnen hennes hvert år gir bort hjemmelagede karameller til kompisene sine, og at kompisene forventer å få det.

5. Lag julepynt av brukte ting

Student Kristin Amundsen foreslår å lage julepynt av naturmaterialer og gamle klær.

– Jeg lager julepynt av treting og av gamle klær som datteren min ikke bruker lenger.

– Jeg fant en pinne i skogen og limte på kongler som min datter på tre år har plukket gjennom sommeren og høsten. Disse har hun samlet oppi sykkelkurven sin. Sammen fant vi gamle og slitte klær som vi limte på nissekonglene våre. Skjegget er fra en gammel og slitt jakke, øynene er fra et belte, og nisseluen er laget av en strømpebukse av ull, forteller hun.

6. Velg miljøvennlig julepapir

Velg julepapir som kan resirkuleres. Ved å velge miljøvennlig julepapir tar du et bærekraftig valg. Brunt innpakningspapir fungerer ypperlig, og dersom du også dekorerer og tegner på papiret blir det enda mer personlig, foreslår student Jahn-Kjetil Wolff.

Pakk gjerne flere gaver inn i samme pakke så sparer du papir.

7. Julefeiringen – inviter noen som trenger det

Marianne Presthus Heggen er opptatt av at en bærekraftig jul handler like mye om de sosiale og kulturelle valgene vi gjør.

Er det for eksempel plass til flere rundt bordet på julekvelden hos deg og meg? Eller er julekvelden kun for den nærmeste familien?

Mange mennesker har ikke noe valg om hvordan de skal feire julaften. De kan være ensomme og mangle nettverk, eller det kan være eldre mennesker som ikke klarer å komme seg ut av huset, selv om det finnes tilbud de kan delta på.

– Valgene våre kan påvirke deres jul, avslutter Heggen. 

Saken er produsert og finansiert av Høgskolen i Bergen - Les mer

Powered by Labrador CMS