Saken er produsert og finansiert av Nasjonal kompetansetjeneste for kvinnehelse - Les mer
Kvinner med smerter i underlivet kan ha problemer med å sitte, sykle eller ha på trange klær. Og veldig få er i stand til å ha sex. Nå har norske forskere testet om lysterapi kan hjelpe, den samme typen lysbehandling som tannleger bruker.

Lysbehandling kan fjerne smerter i underlivet

En plagsom hudsykdom kan føre til smerter og sår på kvinners kjønnsorgan. Nå viser ny forskning at lysbehandling kan hjelpe.

8.12 2016 04:00

Smerter i kjønnsorganet og i vagina er skjulte kvinnelidelser som det sjelden snakkes høyt om, og som det til nå har vært lite forsket på.

GELP – genital erosive lichen planus – er en av de mest plagsomme hudlidelsene som rammer kjønnsorganene. Den gir betennelser, smertefulle sår og hos noen, sammenvoksinger i skjeden. Lidelsen er kronisk og vanskelig å behandle.

Hudlege og forsker Anne Lise Ording Helgesen har sammen med kolleger på Oslo Vulvaklinikk fulgt kvinner med GELP tett over flere år.

– GELP er veldig hemmende. Mange kvinner har store smerter i hverdagen. Noen vil ha problemer med å sitte, sykle eller ha på trange klær og veldig få er i stand til å ha sex, sier Helgesen.

Den tradisjonelle behandlingen til nå har vært langvarig bruk av kortisonkrem på utsatte områder. Men denne kremen har begrenset effekt og kan gi bivirkninger som sopp og skjør, tynn hud.

I doktorgradsstudien sin ville Helgesen derfor se på alternative behandlingsformer. Hun fant ut at behandling med lys kan bedre GELP-pasienters hverdag betraktelig.

Inspirert av tannlege

Siden Vulvaklinikken åpnet på Rikshospitalet i 2003, har Helgesen og kollegaene hennes møtt stadig flere kvinner fra hele landet med GELP. Pasientene har mer smerter, flere forandringer og sammenvoksinger i vagina enn det forskere tidligere trodde.

Mange av kvinnene har gått i lang tid uten riktig diagnose, og når de først har fått diagnosen GELP har ofte ikke behandlingen vært tilfredsstillende nok.

I sin jakt på en bedre og mer effektiv behandling enn kortison ble Helgesen satt på sporet en dag hun var på et foredrag om sykdommer i munnhulen.

– Tannlegen fortalte at hun hadde brukt lysterapi til å behandle kroniske sår i munnen, og at det hadde langtidseffekt. Da tenkte jeg at siden dette også er slimhinner, så må jeg jo kunne prøve dette i underlivet, forteller Helgesen.


Hudlege og forsker Anne Lise Ording Helgesen. (Foto: Oslo Vulvaklinikk)

Lysterapi eller såkalt fotodynamisk behandling brukes i hovedsak mot enkelte krefttyper, særlig hudkreft. Inntil Helgesen startet, fantes det ingen erfaring med å bruke lysterapi på hudlidelser i underlivet.

Hun forteller at mange var skeptiske til om lysterapi ville ha noe effekt på denne pasientgruppen og om det ville la seg gjennomføre. Men Helgesen selv hadde stor tro på ideen, og med lånt utstyr fra Radiumhospitalet satte hun i gang med behandlings- og forskningsprosjektet.

Overraskende resultater

GELP-pasientene på Vulvaklinikken ble tilfeldig delt inn i to grupper der den ene gruppen fikk lysterapi mens den andre fortsatte med kortisonkremen.

Helgesen administrerte lysterapien, mens en kollega som ikke visste hvilke pasienter som fikk hvilken behandling, undersøkte og dokumenterte resultatene. Og resultatene var bedre enn Helgesen hadde våget å håpe på i forkant.

– Vi begynte å få en anelse om at dette virket underveis, men det var veldig morsomt å se resultatene i slutten av studien. Pasientene var også overrasket over at effekten var så god, sier hun.

Begge pasientgruppene hadde brukt kortisonkrem i snitt to dager i uka før studien startet. Ved kontroll etter seks måneder viste det seg at etter én lysbehandling brukte bare halvparten av pasientene i denne gruppa kortisonkrem, og de som gjorde det, brukte bare en fjerdedel så mye som de hadde gjort før.

Effekten av lysbehandlingen viste seg å vare fra et halvt til opptil to år, og i motsetning til kortison ga det ingen bivirkninger. Flere av Helgesens pasienter kunne begynne å sykle igjen, andre hadde samleie for første gang på mange år.

Nytt håp for forsømte pasienter

I dag har alle GELP-pasientene som var med i studien, fått tilbud om behandling med lysterapi på Vulvaklinikken. Helgesen håper dette er starten på enda bedre og mer effektiv behandling av denne pasientgruppen.

Målet er å utvikle en enklere metode som baserer seg på LED-lys i stedet for laser, slik at behandlingen kan forenkles og være mindre smertefull. På sikt kan en slik behandling kanskje foregå på lokale sykehus over hele landet, eller til og med i eget hjem.

– Behandlingen av kroniske underlivsplager har stått stille og vært underprioritert overalt, dette er en svært forsømt pasientgruppe. Det finnes også andre underlivslidelser som ligner på GELP, kanskje denne behandlingen også kan hjelpe disse pasientene, sier Helgesen.

Tilbud om lysterapi for egnede GELP-pasienter gis i dag på Vulvaklinikken som nå ligger på Kvinneklinikken, Ullevål sykehus. Klinikken tar imot pasienter fra hele landet så lenge de henvises fra hudlege eller gynekolog. .

Referanse:

A.L.O. Helgesen mfl. Vulvovaginal photodynamic therapy vs. topical corticosteroids in genital erosive lichen planus: a randomized controlled trial. British Journal of Dermatology 2015; 173: 1156-62. Sammendrag

A.L.O. Helgensen mfl. Vaginal involvement in genital erosive lichen planus. Acta Obstet Gynecol Scand. 2010 Jul;89(7):966-70. Sammendrag

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Fakta om lysterapi

Slik foregår en fotodynamisk behandling (PDT):

En krem smøres på område med skadede hudceller.

Skadede celler tar til seg stoffer i kremen, normale celler påvirkes ikke.

Stoffene i kremen gjør cellene følsomme for lys.

Område belyses med laser i 10-15 minutter, dette starter en fotodynamisk prosess i skadede celler.

De skadede eller syke cellene dør mens de friske blir uberørt.

Etter behandling dannes en sårskorpe i løpet av 1-2 uker.

Når skorpene faller av og huden er leget, har friske celler erstattet de syke.

Annonse

Annonse