Annonse
Mange velger kunstig juletre fordi det er praktisk eller på grunn av allergi. Men for miljøet er all plasten et problem. (Foto: Colourbox)

Forskere advarer mot kunstig juletre

Du gjør miljøet en bjørnetjeneste om du kjøper kunstig juletre. Plasten havner i naturen og havet.

Publisert

Selv om det fortsatt er noen uker igjen til jul, er juletresalget godt i gang over hele landet.

Den kunstige typen har blitt en favoritt hos stadig flere.

– De siste to årene har 30 prosent av våre kunder valgt kunstig juletre. Årsakene er flere. Allergi er nok den vanligste, men også at mange bor i små blokkleiligheter. Da er det lite praktisk med ekte juletrær, sier Merete Nicolaysen, leder ved Plantasjen i Steinkjer.

Og uansett om man har allergi eller ikke, finnes det mange fordeler med plast: Utvalget er stort og de ser veldig naturtro ut, de er lette å forme og er ofte billigere enn ekte trær. De kommer dessuten i flere farger, som hvitt, sølv, rosa og sort.

Plasten havner i naturen

Men å tro at du slår et slag for miljøet ved å velge kunstig tre, og dermed redder et naturlig tre, er dessverre feil.

– Jeg forstår at folk velger plast på grunn av allergi. Men bruken av plast i samfunnet bør uansett ned. Vi vet at mye av plasten til slutt havner ute i naturen og brytes ned til mikroplast som kommer inn i næringskjedene. Dette er et kjempeproblem, ikke minst i havet, sier botaniker Håkon Holien, førsteamanuensis ved Nord universitet.

– Plasten er dessuten et fossilt produkt som ikke er naturlig nedbrytbart eller kan resirkuleres. Så jeg synes vi skal prøve å bekjempe plastbruken der den er unødvendig, sier han.

Endring i Oslo

Tall fra meningsmålingsfirmaet Ipsis, viser at andelen som sier de skal ha et kunstig juletre har ligget på 20 prosent de siste årene, men den økte til 28 prosent i 2015.

Daglig leder John-Anders Strande i organisasjonen Norsk Juletre tror imidlertid trenden er i ferd med å snu.

– Ja, det viser tallene fra Oslo. Her var det bare 19 prosent som valgte kunstig juletre i 2015, og mye tyder på at dette tallet går ytterligere nedover nå. Og Oslo er gjerne en trendsetter, slik at resten av landet følger etter, sier Strande.

25 000 småkryp og ei ugle

Zoolog Rolf Terje Kroglund ved Nord universitet håper Strande får rett i sine spådommer.

Samtidig påpeker han en annen mulig grunn til at enkelte kan kvie seg for å dra inn naturlige trær i stua: nemlig småkryp.

– En vareopptelling viser at det er mellom 10 og 25 000 bittesmå insekter i de fleste naturlige trær. Og disse våkner til live fra vinterdvalen når de får det godt og varmt. Her finner vi både edderkopper, midd, støvlus, spretthaler og andre.

– Jeg har også hørt om et tilfelle der en familie fikk med seg en ugle inn, etter at treet hadde stått på verandaen noen dager i forveien. Men det skjer ikke så ofte, sier Kroglund.

Fakta om juletrær:

  • Det er en allmenn oppfatning at vår tradisjon med juletrær begynte i Tyskland på 1500-tallet. Men tradisjonen er trolig enda eldre, sannsynligvis fra førkristen tid. Da begynte de å bruke pyntegrønt ved markering av vintersolverv.
  • I Norge har tradisjonell norsk gran vært mest brukt, men også furu. Nå ser vi en klar dreining til edelgrantyper, særlig fjelledelgran og nordmannsgran.
  • Tall fra Ipsos viser at 28 prosent valgte kunstig juletre i 2015.
Powered by Labrador CMS