null (Foto: Ernst Riha)

Mange vil ha aktiv Norgesferie

Vil du være trendy i ferien, velger du ikke 14 dager på ei solseng. Nå er det action fra sykkelsetet, i kajakk eller langs klatrestier som gjelder.

– Ja, vi ser at folks friluftsvaner endrer seg. Folk søker det vi gjerne kaller moderne aktiviteter, som ro- og padleturer, terrengsykling og toppturer, forteller Knut Fossgard.

Han er forsker ved NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, og er for tiden spesielt opptatt av reiselivet og disse nye friluftsaktivitetene. Særlig hva slags rolle de har i den voksende bioøkonomien.

Ifølge Fossgård er folk også blitt mer blitt mer opptatt av at den actionfylte ferien skal være godt tilrettelagt og trygg. 

– Vi ser at flere og flere turiststeder svarer på folks ønske om actionferie i trygge rammer ved å tilby for eksempel terrengsykling langs graderte løyper eller klatring i parker eller langs tilrettelagte klatrestier, sier Fossgard.

Vil ha trygge klatreruter

Sistnevnte aktivitet er en forholdsvis ny trend her hjemme. Den går ut på at turoperatørene lager egne klatrestier der faste sikringer som stålwire, bøyler, stiger og broer sørger for at selv en ukyndig klatrer trygt kan innta fjellet.

Disse rutene kalles Via Ferrata-ruter, og ble først bygd i Dolomittene i Italia under første verdenskrig for å sikre soldatene bedre og tryggere framkommelighet. I fredstid ble de faste anordningene så gjort om til stier som gjør klatrefjell tilgjengelig også for dem som ikke klatrer.

– I Norge er det etablert Via Ferrata-ruter i blant annet Hemsedal, Leksvik, Lom, Odda, Stryn, Valle i Setesdal og Åmli. De aller fleste stedene er det mulig å leie med seg guide og sammen velge vanskelighetsgrad og lengde. Dersom jeg skal komme med ett tips til familier i år: Prøv en Via Ferrata tilpasset familiens ambisjoner, sier Fossgard.

Via Ferrata-rutene har ulike vanskelighetsgrader og enkelte kan være ganske krevende (og litt skumle). Forsker Knut Fossgard anbefaler å prøve rute tilpasset familiens ambisjoner. (Foto: Jan Heggem)

Mens den tradisjonelle klatringen ikke etterlater seg spor fordi alt sikringsutstyr fjernes etter hvert som klatrerne beveger seg framover, bryter Via Ferrata-installasjonene med den tradisjonelle tanken om uberørt natur.

– De tilrettelagte rutene er heller ikke gratis for alle, slik som den tradisjonelle klatringen, men tilgjengelig kun for dem som har kjøpt billett. Kostnad og pris er noe vi kommer til å se nærmere på i forskningsprosjektet, sier Fossgard.

Fra bukt til bukt

Billett trenger du imidlertid ikke dersom du kaster deg på en annen, økende trend: Havkajakkpadling. Fra 2001 til 2011 økte ro- og padleturer med 11 prosent.

– Langs kysten gjøres nedlagte fyr om til overnattingssteder. Likevel ser vi at for eksempel Sørlandskysten har relativt få overnattingsmuligheter for padlere. Tett bebyggelse gjør at det flere steder er vanskelig å slå opp telt, og de alternative overnattingsstedene som kunne muliggjøre hytte-til-hytte-ferie i kajakk, er foreløpig forholdsvis få, sier Fossgard. 

– Det blir interessant å se hvilke konsekvenser dette har for reiselivsaktører i disse områdene.

Selv har forskeren de siste årene saumfart Kragerøskjærgården og plottet inn overnattingssteder for sommerens kajakkturer.

Interessen for terrengsykling har også økt de siste årene. (Foto: Jonas Hasselgren)

Sykling for alle

Hvis det ikke frister med en luftig fjelltur eller padling i ferien, hva med terrengsykling?

– Terrengsykling er trendy og hadde i likhet med ro- og padleturer en økning på 11 prosent, fastslår Fossgard.

Skibygda Trysil så tidlig muligheten for å trekke folk til tilrettelagte sykkelstier i sommerhalvåret. For 4-5000 kroner kan en familie på to voksne og to barn leie sykler i to døgn og få en totimers guidet tur, der de blant annet kan få lære litt om grunnleggende teknikk.

– Også på Geilo og i Valdres er de i gang med å bygge ut. I tillegg til havkajakkpadling skal jeg være med å teste terrengsykkeltilbudet på Geilo, sier Fossgard.

Han mener utstyrsrevolusjon er hovedårsaken til at stadig flere vil innta naturen fra sykkelsetet.

I skibygda Trysil har de laget sykkelstier til bruk om sommeren. Her kan både store og små trygt innta naturen fra sykkelsetet, (Foto: Hans Martin Nysæter)

– I dag finnes det lette og forholdsvis rimelige sykler som er egnet til å kjøre trygt nedover, selv i bratt terreng. Med godt utstyr og tilrettelagte løyper etter nivå kan både store og små trygt innta naturen fra sykkelsetet, sier Fossgard.

Drømmer du om trendy ferie i norsk natur, men har høydeskrekk, føler deg ustø i en havkajakk og misliker svett rygg og melkesyre? Fortvil ikke: Trysil og Geilo tilbyr i sommer utleie av el-sykler til bruk på tilrettelagte stier og grusveier.

Powered by Labrador CMS