Saken er produsert og finansiert av Norsk institutt for naturforskning (NINA) - Les mer

Se dyrelivet i skogen fanget på film

De lusker, går eller løper forbi kameralinsen. Her kan du se unike bilder av dyrene som gikk forbi et viltkamera i Halden kommune i løpet av ett år.

20.7 2016 04:00

Noen titter mot oss, mens andre vandrer uberørt forbi. Skjønner de at noen følger med?

For forskerne i Norsk institutt for naturforskning (NINA) gir viltkameraer en unik mulighet til å studere gauper og andre byttedyr, uten å være i kontakt med dem. De gir også oss andre et unikt innblikk i dyrelivet i skogen.

Overvåker gauper

NINA har utplassert 350 viltkameraer i Norge, fra Østfold i sør til Troms i nord. I videoen nedenfor kan du se gaupe, rev, hare, rådyr og andre dyrearter, som gikk forbi et utplassert viltkamera i Halden kommune gjennom ett år.

– Vi har utplassert viltkameraene for å teste om de kan brukes til overvåking av gaupe i snøfattige områder. Vi kan kjenne igjen gauper ved hjelp av flekkemønsteret på pelsen, telle dem, og best av alt, metoden er ikke avhengig av snø på bakken, sier John Odden, seniorforsker i NINA.

Resultatene fra gaupeovervåkingen har så langt vært gode, og en bonuseffekt har vært at viltkameraene har gitt et innblikk i hele skogøkosystemet.

Kan se skabb og fremmede arter

– I tillegg til å registrere gauper, har vi oppdaget at kameraene kan brukes til å forske på hvordan klima og jakt påvirker dyrelivet. De kan overvåke dyrenes helsetilstand, og blant annet påvise skabb. De kan også brukes til å registrere fremmede arter, forklarer Odden.

Viltkameraene er utplassert ved hjelp av lokale kjentfolk. Alle bilder av mennesker blir slettet umiddelbart. I videoen øverst i artikkelen ser du bilder av dyr som gikk forbi ett viltkamera i Halden kommune

Vil du se flere bilder fra NINAs viltkameraer kan du besøke http://viltkamera.nina.no/

Prosjektet er finansiert av Miljødirektoratet.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Emneord

Annonse

Annonse