Saken er produsert og finansiert av Artsdatabanken - Les mer
Tanntustmose.

Tanntustmose – dukket opp igjen etter 100 år

Ukas art:

Tanntustmose (Tortula lanceola) er en av våre aller sjeldneste moser. Faktisk er den lille mosen så sjelden at ingen hadde sett den siden 1911. I 2012 dukket den opp igjen, til forskernes store glede.

17.1 2015 05:00

Til tross for sitt over 100 år lange «fravær» er det nærliggende å tro at tanntustmose aldri har vært helt borte fra norsk natur. 

Tortula lanceola er nemlig blant de minste bladmosene, og såpass uanselig at den kan være svært vanskelig å finne selv for eksperter.

Tanntustmose trives på varm, åpen og noe erodert kalkrik jord, og er bare funnet i indre deler av Oslofjorden. De nye funnene i 2012 ble gjort på Rambergøya og senere også Hovedøya i Oslofjorden.

Tanntustmose ble i Norsk rødliste for arter 2010 vurdert til kategorien sterkt truet. Arten påvirkes først og fremst negativt av endringer i livsmiljøet, som gjengroing, økt slitasje ved tråkk eller også utbygging.

Her kan du lese alle artiklene i serien Ukas art

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord