Annonse

Om Svalbardutgravningene

De første pliosaurfunnene på Svalbard ble oppdaget for over hundre år siden. Allikevel har svært få utgravninger funnet sted på Svalbard, før en gruppe norske forskere og studenter fant restene etter et marint reptil i svartskiferen i Slottsmøyaleddet.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Disse amerikanske legene fant en komplett bakpart av en svaneøgle i juralagene ved Deltaneset på Svalbard i 1931. (Foto: Naturhistorisk Museum)

Øglegraverne 2010

Artikkelen tilhører nettstedet Øglegraverne 2010. Et samarbeid mellom forskning.no, Naturhistorisk museum på Universitetet i Oslo og en rekke andre samarbeidspartnere.

På Svalbard var de første fossilene som ble funnet etter disse dyrene ichthyosaurer fra trias. Disse ble funnet for over hundre år siden. Det første jurassiske fossilet var en plesiosaur som ble funnet i 1913 på Spitsbergen i nærheten av Janusfjellet.

I 1931 fant en amerikansk gruppe av leger, som studerte spredning av forkjølelse i Longyearbyen, de postkraniale delene av en plesiosaur. Dette materialet ble senere beskrevet og gitt navnet Tricleidus svalbardensis.

Sytti år senere

Med unntak av en isolert luffe ble ikke noe nytt materiale funnet i jurassiske bergarter på Svalbard før 2001, da en gruppe norske forskere og studenter fant restene etter et marint reptil i svartskiferen i Slottsmøyaleddet i Agardhfjelletformasjonen (titon, øvre jura).

Funnet ble rapportert til Jørn H. Hurum ved Naturhistorisk museum i Oslo, som i 2004 dro sammen med en gruppe paleontologer og assistenter og to journalister fra NRK for å samle inn eksemplaret i løpet av en ukes feltarbeid.

(Foto: Naturhistorisk Museum)

Basert på kart og bilder greide gruppen å lokalisere plesiosauren, som ble funnet i 2001, og grave den ut av skiferen. Eksemplaret ble pakket i såkalte feltkapper og brakt tilbake til Naturhistorisk museum i Oslo.

Under innsamlingen fant gruppen utrolig nok ni flere skjeletter, inkludert et stort komplett ichthyosaur-kranium. To av disse ble også brakt tilbake til museet.

Basert på det store antallet fossiler og kvaliteten på eksemplarene fra 2004 planla Hurum og Hans Arne Nakrem, også fra Naturhistorisk museum i Oslo, en ekspedisjon for sommeren 2006 der målet var å kartlegge andre skjeletter av marine reptiler i Slottsmøyaleddet.

I løpet av denne 11-dagers ekspedisjonen ble det funnet ytterligere 28 skjeletter, inkludert 6 ichthyosaurer, 20 langhalsede plesiosaurer og 2 kort-halsede plesiosaurer (også kalt pliosaurer). Den ene av disse pliosaurene, sammen med en lang-halset plesiosaur og en ichthyosaur, ble samlet inn sommeren 2007.

Sommeren 2008 ledet Hurum den samme ekspedisjonsgruppen under innsamlingen av den andre pliosauren samt to lang-halsede plesiosaurer.

Ved museet i Oslo blir materialet preparert og er nå en del av doktorgradsstudiet til Espen M. Knutsen ved Naturhistorisk museum.

Powered by Labrador CMS