Første flyging med askemåler

28. mai fløy en drone med askemåler om bord fra Andøya Rakettskytefelt. Seks uker etter at askeskyen satte oss på bakken er småflyene på vingene med nyutviklet teknologi.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dronen på sin første tur med partikkelmåler. (Foto: Trond Abrahamsen, Andøya Rakettskytefelt)

Forskere og ingeniører fra Norut Tromsø og Andøya Rakettskytefelt sto på bakken og fulgte med partiklene i lufta under testflygingen.

Flyet fikk tillatelse til å fly opp til 3000 fot, og gjennomførte en 40 minutters vellykket testtur.

– Vi er ikke ferdige med analysen av målingene etter fredagens flytur, men vi tror ikke det var aske i luften på testturen, sier seniorforsker Rune Storvold ved Norut Tromsø.

Måler askekonsentrasjon

Det ubemannede flyet er utstyrt med partikkelmåler. (Foto: Trond Abrahamsen, Andøya Rakettskytefelt)

Behovet for partikkelmåling i luftrommet ble svært aktuelt da aske fra vulkanen under Eyjafjallajökull stengte luftrommet over store deler av Europa i april i år.

Her er enda et anvendelsesområde for de ubemannede småflyene, tenkte straks Norut-forskerne som har arbeidet med droner til klimamåling og sivil beredskap siden 2005.

– Vi bestilte partikkelmålere fra Tyskland og har de siste ukene utviklet teknologi som skal gi tilbakemelding til bakken om askekonsentrasjonen i lufta, forteller Storvold.

Sammen med det operative selskapet Aranica har han de siste ukene ledet forberedelsene til testflygingen.

Relevant i nord

– Dronene kan brukes til miljøovervåkning, kraftlinjeinspeksjon, geofysiske undersøkelser og ressurskartlegging, i tillegg til klimaforskning. Alt dette er svært relevant for fremtidig aktivitet og utvikling i nord, sier konsernsjef i Norut, Ivan C. Burkow.

Vulkanen på Island har roet seg ned, men myndighetene ønsker å være forberedt på lignende situasjoner.

Luftfartstilsynet er nå inne i en prosess hvor de tar imot og vurderer ulike muligheter for framtidig beredskap. Noruts teknologi og modeller for partikkelmåling følges med interesse fra myndighetenes side.

Parallelt med aktiviteten på Andøya er Norut Tromsø nå til stede med droner på Grønland. Her gjør de sotmåling på innlandsisen. Målet er å se på hvordan langtransport i atmosfæren av sot fra industri og skogbranner påvirker smeltingen av innlandsisen.

Klar for første test av askemåleren. Bak fra venstre: Preben Hanssen, Andøya Rakettskytefelt og Rune Storvold, Norut Tromsø. Foran fra venstre: Kent Gøran Jensen, Andøya Rakettskytefelt og Kjell-Sture Johansen, Norut Tromsø. (Foto: Trond Abrahamsen, Andøya Rakettskytefelt)

Powered by Labrador CMS