Saken er produsert og finansiert av Norut - Les mer

Første flyging med askemåler

28. mai fløy en drone med askemåler om bord fra Andøya Rakettskytefelt. Seks uker etter at askeskyen satte oss på bakken er småflyene på vingene med nyutviklet teknologi.
1.6 2010 05:00


Dronen på sin første tur med partikkelmåler. (Foto: Trond Abrahamsen, Andøya Rakettskytefelt)

Forskere og ingeniører fra Norut Tromsø og Andøya Rakettskytefelt sto på bakken og fulgte med partiklene i lufta under testflygingen.

Flyet fikk tillatelse til å fly opp til 3000 fot, og gjennomførte en 40 minutters vellykket testtur.

– Vi er ikke ferdige med analysen av målingene etter fredagens flytur, men vi tror ikke det var aske i luften på testturen, sier seniorforsker Rune Storvold ved Norut Tromsø.

Måler askekonsentrasjon


Det ubemannede flyet er utstyrt med partikkelmåler. (Foto: Trond Abrahamsen, Andøya Rakettskytefelt)

Behovet for partikkelmåling i luftrommet ble svært aktuelt da aske fra vulkanen under Eyjafjallajökull stengte luftrommet over store deler av Europa i april i år.

Her er enda et anvendelsesområde for de ubemannede småflyene, tenkte straks Norut-forskerne som har arbeidet med droner til klimamåling og sivil beredskap siden 2005.

– Vi bestilte partikkelmålere fra Tyskland og har de siste ukene utviklet teknologi som skal gi tilbakemelding til bakken om askekonsentrasjonen i lufta, forteller Storvold.

Sammen med det operative selskapet Aranica har han de siste ukene ledet forberedelsene til testflygingen.

Relevant i nord

– Dronene kan brukes til miljøovervåkning, kraftlinjeinspeksjon, geofysiske undersøkelser og ressurskartlegging, i tillegg til klimaforskning. Alt dette er svært relevant for fremtidig aktivitet og utvikling i nord, sier konsernsjef i Norut, Ivan C. Burkow.

Vulkanen på Island har roet seg ned, men myndighetene ønsker å være forberedt på lignende situasjoner.

Luftfartstilsynet er nå inne i en prosess hvor de tar imot og vurderer ulike muligheter for framtidig beredskap. Noruts teknologi og modeller for partikkelmåling følges med interesse fra myndighetenes side.

Parallelt med aktiviteten på Andøya er Norut Tromsø nå til stede med droner på Grønland. Her gjør de sotmåling på innlandsisen. Målet er å se på hvordan langtransport i atmosfæren av sot fra industri og skogbranner påvirker smeltingen av innlandsisen.


Klar for første test av askemåleren. Bak fra venstre: Preben Hanssen, Andøya Rakettskytefelt og Rune Storvold, Norut Tromsø. Foran fra venstre: Kent Gøran Jensen, Andøya Rakettskytefelt og Kjell-Sture Johansen, Norut Tromsø. (Foto: Trond Abrahamsen, Andøya Rakettskytefelt)

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse