Bakgrunnen for prosjektet er at i mange land, som i Norge, investerer det offentlige mye i skole og utdanning. Dette reiser spørsmålet om hvordan skolegangen kan organiseres slik at den gir best mulig resultater for individ og samfunn. (Foto: Shutterstock / NTB Scanpix)

Hvordan blir livet påvirket av utdanning?

Edwin Leuven er professor ved Økonomisk institutt og har nylig fått midler fra Forskningsrådet til prosjektet «Etterspørsel og tilbud av offentlig utdanning».

Hovedformålet med prosjektet er å få en bedre forståelse av hvordan folk fatter beslutninger om egen skolegang, og hvordan utdanningsvalg påvirker karriere og livsløp.

– Hva blir konsekvensene av et studievalg? Her kan man både tenke på kortsiktige konsekvenser i studieforløpet, fortsetter Leuven, men også undersøke hvordan utdanningsvalget påvirker livet på lang sikt, som for eksempel hvilken type jobb de får, hvilke arbeidsoppgaver de utfører, og til og med konsekvenser for ekteskap og fertilitet.

Det er utfordrende å beregne hvordan utdanning påvirker oss senere i livet. Leuven har tidligere brukt det faktum at enkelte studier har karakterkrav for å komme inn:

– Vi kan da for eksempel finne to personer som etter videregående hadde rimelig like forutsetninger, karakterer og studiepreferanser, men hvor den ene kom inn på et visst studium og den andre ikke, basert på en veldig liten karakterforskjell. Vi kan følge disse videre i systemet og sammenlikne studieresultatene og inntektene deres og dermed beregne effektene av ulike studieretninger.

Powered by Labrador CMS