Annonse

Bli din egen værprofet

Et nytt datasystem gjør at du enkelt selv kan kalkulere værmeldinger ned på detaljnivå.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tiden er forbi da vi måtte stole på svalers flygemønster, fargen på solnedgangen eller primstaven om vi skulle si noe om været.

Nå til dags klarer meteorologene å forutse været flere dager fremover med relativ nøyaktighet. En fin regnsky over Tromsø by illustrerer for eksempel at gjennomsnittsværet i Tromsø blir regn.

Men hva om du behøver litt mer detaljert informasjon? Samtidig som det regner i sentrum kan det jo godt snø på Mortensnes bare noen kilometer unna, men litt høyere opp i terrenget. 

Lav oppløsning

Værvarslet som vi får på nyhetene eller på nettet har ofte en begrenset oppløsning, det vil si at det rapporterer gjennomsnittsværet innenfor et område på 4x4 km. Det tar dermed ikke hensyn til alle de lokale forskjellene i topografi, snødekke og andre variabler som gir utslag i værtype.

– Det er denne mengden av detaljer som gjør det nye systemet mer nøyaktig. Det kan informere deg om hvordan været blir nede i dalen, og oppe på toppene. Om du er på fjelltur kan du finne ut hvilken av to veivalg som blir mest værutsatt i løpet av de neste par timene, forteller Bård Fjukstad meteorolog og stipendiat ved Institutt for informatikk.

Systemet gir et tredimensjonalt værvarsel, som kan komme godt med for spesielt interesserte.

Det værvarselet som man vanligvis har tilgang på angir temperaturen slik som det blir cirka to meter over bakkenivå. Med dette nye systemet kan for eksempel bønder finne ut temperaturen helt nede på bakken, for å se om det er fare for frost.

– Fallskjermhoppere kan få et mer nyansert bilde av hva som venter dem høyt oppe i lufta, eller vi kan regne ut hvor mye vind det ville vært på toppen av et eventuelt T-hotell i sentrum, sier Fjukstad.

Ikke behov for supermaskin

Fjukstad har laget systemet som en del av sin doktorgrad i informatikk ved Universitetet i Tromsø, og prototypen baserer seg på tilgjengelig informasjon fra åpne meteorologiske kilder.

I sin nåværende form kan du enten sitte hjemme foran datamaskinen å sjekke været på et sted du selv velger, eller du kan ved hjelp av en iPad med innebygget GPS sjekke været akkurat der du befinner deg.

Å beregne et nytt værvarsel tar 2-3 minutter, og gir deg været seks timer fram i tid. Deler av varslet kan så hentes til din iPad og visualiseres over landskapet foran deg.

Fjukstad har laget eksempler med områder på 9 km², men sier at det ikke er noe i veien for å melde vær på så små området som 1km².

– Man trenger ikke en supermaskin for å gjøre disse kalkulasjonene. Det er nok med en relativt god hjemmedatamaskin, dermed er dette noe folk flest kan få til, forklarer Fjukstad.

Skulle man regne ut værvarslet på dette detaljerte nivået for hele Norge, ville det kreve enorme resurser. Men hvis mange regner ut sitt eget lille personlige varsel, skal det altså ikke så mye til.

– Ideen er at i stedet for én stor sentral utregning for hele landet, kan vi spre det utover mange beregninger for små områder på mange datamaskiner, og da lar det seg gjøre innen for en rimelig tid og med vanlig utstyr, sier Fjukstad.

Finnes kun i prototype

Foreløpig er det bare laget en prototype på systemet, og Fjukstad har to år igjen før resultatene blir publisert i en doktoravhandling.

– På dette tidspunktet er det ingen kommersielle planer om å få dette på markedet, men jeg har allerede publisert deler av det jeg har funnet ut, og så er det jo opp til andre å melde sin eventuelle interesse, smiler han.

Dermed vil det nok ta litt tid før du kan regne ut om det er størst sjanse for skyfritt ved sjøen eller på verandaen hjemme, en dag du ønsker å jobbe med brunfargen.

Så har du et akutt behov for å vite nøyaktig hvordan været er akkurat der du er, er det beste nok fortsatt å stikke nesen utenfor døren.

GAMLE VÆRTEGN

  • Flyr svalene lavt blir det regn. Flyr de høyt blir det finvær.
  • Morgen rød gir aften blød, aften rød gir morgen sød.
  • Når sola går ned i en sekk, er den neste dag vekk.
  • Ask før eik gir steik, eik før ask gir plask.
  • Er graset av dogg om morgenen vått, da tør du tro at været blir godt.
  • Bue om aften en vandrer vil glede, men bue om morgen gir varsel om væde.
  • Regner det Jonsok, blir høsten våt.
Powered by Labrador CMS