Annonse

Spår kort levetid for britisk regjering

Den nye samarbeidsregjeringen med Det konservative partiet og Liberaldemokratene har historien mot seg, mener førsteamanuensis Ketil Knutsen ved Universitetet i Stavanger.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

David Cameron. (Foto: Wikimedia Commons/World Economic Forum)

Britene har fått en ny regjering etter at statsminister Gordon Brown tirsdag gikk som følge av dårlige valgresultater.

Ketil Knutsen har politisk retorikk som fagområde og har fulgt nøye med på valgkampen i Storbritannia.

Han konkluderer med at valget har gått som vanlig, men at de direktesendte tv-debattene kan ha hatt betydning for valgresultatet.

– Valgkampen har vært preget av politikernes vanlige fremming av seg selv og svartmaling av motstanderne. Det spesielle med dette valget har vært tv-debattene, et fenomen som er nytt i britisk historie.

– Vi vet fra andre land at slike debatter har relativt liten betydning for folks stemmegivning, men britenes nye situasjon med tre partier kan ha skapt usikkerhet. Folk venter dessuten i dag generelt sett lengre med å bestemme seg. Derfor kan det tenkes at debattene har vært utslagsgivende, antyder han.

– Mangler Blairs utstråling

Den nylig avgåtte statsministeren taklet tv-mediet spesielt dårlig, mener Knutsen.

– Brown har vist tydelig at han ikke er i kontakt med velgerne. Men heller ikke statsminister David Cameron og visestatsminister Nick Clegg er spesielt karismatiske, og begge mangler Tony Blairs utstråling når det gjelder å kommunisere med velgerne, påpeker han.

Kort levetid

UiS-forskeren spår en kort levetid for koalisjonsregjeringen.

– I utgangspunktet tror jeg regjeringen vil falle innen ett år. Det skyldes ikke bare at partiene er uenige om viktige spørsmål som innvandring og økonomi, men også fordi Storbritannia står overfor store nasjonale utfordringer.

– Landet er inne i en vanskelig økonomisk situasjon med et stort underskudd som krever store utgiftskutt. Både de konservative og liberaldemokratene har lovet mye i valgkampen, men blir nå nødt til å kutte betraktelig for ikke å havne i samme situasjon som kriserammede Hellas.

– Men ikke minst mangler Storbritannia tradisjon og erfaring med samarbeidsregjeringer. Vi må helt tilbake til Winston Churchills regjering under andre verdenskrig for å finne samme situasjon, sier Knutsen.

Tøft i parlamentet

Ketil Knutsen. (Foto: UiS)

På toppen av det hele tror han Labour kommer til å følge den nye regjeringen med argusøyne og skape et tøft klima i parlamentet.

– Labour, som har sittet 13 år ved roret, blir nå ansvarliggjort for den vanskelige situasjonen som landet er i. Browns dårlige kommunikasjon med velgerne har ikke gjort det enklere, men situasjonen er selvsagt ikke bare partiets skyld, sier Knutsen.

Han holder døren ørlite på gløtt for det nye politiske samarbeidet.

– Det kan selvsagt også gå i riktig retning. Partiene har vist at de har evnen til å samarbeide i lokalpolitikken og at de kan inngå kompromisser. Cameron og Clegg fremstår også som relativt pragmatiske. Dessuten er terskelen høy for å slippe til Labour igjen med det første, mener han.

Powered by Labrador CMS