En svært fornøyd forsker ved Rikshospitalet da han fikk nyheten om tildelingen fra Det europeiske forskningsrådet. (Foto: Øystein Horgmo, UiO)

Johannes Hov får penger til å forske på tarmbakterier

Johannes Hov har fått 1,5 millioner euro fra EU for å videreutvikle forskning på betydningen av tarmbakterier som driver av sykdomsprosesser.

Pengene kommer fra Det europeiske forskningsrådet (ERC) og kalles Starting Grant.

– ERC-midlene er viktige fordi de utgjør en svært stor enkeltsum, forklarer Hov.

– Det vil si at vi får mye ressurser til å arbeide en ny og lovende retning. I tillegg er tildelingen svært prestisjefylt og en stor anerkjennelse for miljøet vårt. Tildelingen skaper derfor et solid grunnlag for å videreutvikle forskningsgruppen og vil styrke mulighetene for å få gjennomslag også senere.

Johannes Hov er ansatt som forsker ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo og leder en forskningsgruppe ved Norsk senter for primær skleroserende cholangitt (PSC) og Institutt for indremedisinsk forskning.

– Vi undersøker betydningen av tarmbakteriene for kroniske betennelsessykdommer, med særlig fokus på leversykdommen primær skleroserende cholangitt, forteller Hov om forskningen sin.

– Vi tror tarmfloraens sammensetning og biprodukter av deres aktivitet er med å drive sykdomsprosessen. Noen av pasientene får tilbakefall etter å ha fått transplantert inn en ny lever, og i ERC-prosjektet er ideen å studere dette spesielt etter transplantasjon, siden man da har et vindu til å følge sykdomsprosessen helt fra begynnelsen, og eventuelt stoppe den.

Powered by Labrador CMS