Annonse

– Én på 500 milliarders sjanse for å filme meteoritten

Medier og fagpersoner fra hele verden ringte fallskjermhopper Anders Helstrup etter forrige ukes video. Ikke alle var like overbeviste om at det var en meteoritt.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I samarbeid med


 

Torsdag forrige uke publiserte NRK.no saken om fallskjermhopper Anders Helstrups historiske nær-meteorittopplevelse.

Det er første gang en meteoritt er filmet i sin mørke fase – dark flight – etter at meteoritten har sluttet å gløde av friksjonen i atmosfæren, og var i seg selv en verdenssensasjon.

Det fikk også verdens medier med seg. På sosiale nettverk, Facebook, Twitter og Reddit gikk meteoritten verden over. Den engelske nyhetsartikkelen på NRK.no ble lest over en halv million ganger, og Helstrups klipp er sett over fire millioner ganger på Youtube.

Vil ha hjelp til å finne den igjen

På Torshov i Oslo sitter en lettere rystet Helstrup. Medier fra hele verden har ringt ham ned.

– Det har gått over all forventning. Det har vært en storm, sier han til NRK.no.

Hele fredag gikk med til intervjuer med medier i Norge, Europa og USA. Saken om meteoritten var store nyheter i en rekke av de største mediene i verden, blant dem BBC og Sky, amerikanske Time og Smithsonian Magazine.

– Det har vært hektisk, men det hadde vi ventet. Vi ønsket jo at folk skulle hjelpe oss videre, for det er jo et mysterium vi er ute etter å løse, sier Helstrup.

Medier verden over fortalte om nyheten fra himmelen over Rena. Blant andre Time, Space.com, Slate, Spiegel og RTL News. (Foto: (Fotomontasje :NRK))

Mysteriet er først og fremst hvor det er blitt av meteoritten. Videoen gir en del hint og pekepinner om hvilken bane meteoritten hadde, men det mangler et nedslagsfelt.

– Et avsindig race

Helstrup har, sammen med eksperter fra Geologisk museum i Oslo, Norsk Romsenter og Norsk meteornettverk forsøkt å finne steinen igjen, og lanseringen av videoen var ment å være en bønn om hjelp.

Og hjelp fikk han. Geolog Hans Amundsen har vært med i en prosjektgruppe for meteoritten, og han forteller om en enorm pågang siden torsdag.

– Det har vært et avsindig race. Vi håpet at dette skulle gå viralt, og det gjorde det jo. Det spredde seg utover nettet og sosiale medier som en ildebrann, sier han til NRK.no.

(Foto: Arne Kristian Gansmo, NRK)

Amundsen forteller om lekfolk som har engasjert seg for å hjelpe, og om noen av de mest kompetente miljøene i verden.

– Da vi la ut dette og ba om hjelp, satte vi i gang verdens kraftigste computer, som er alle de som bruker nettet. Det er noen høyt kompetente miljøer som har tatt tak i dette, fra ballistikkeksperter i Nasa, til våpenprodusenter i hele verden, sier han.

Til tross for de store mengdene oppslag verden over, er det ennå ikke helt klart at dette faktisk er en meteoritt.

– NASAs meteorittsjef Bill Cooke var også ute i Space.com og sa at det var lite trolig at det var en meteoritt, basert på ren sannsynlighetsberegning. Han mente det var én til 500 milliarders sjanse for at dette var en meteoritt, sier Amundsen.

Men var det en meteoritt?

Mange har også engasjert seg for andre teorier, som astronom Phil Plait hos nettstedet Slate. Han teoretiserer rundt andre mulige forklaringer, som at steinen har falt ut skjermen, at den er sluppet fra flyet eller en annen fallskjermhopper, eller at det er filmtriks.

Geolog Hans Amundsen er åpen for mulige andre forklaringer, men tror mest på at Helstrup ble sneiet av en ekte meteoritt.

– Den steinen har en betydelig hastighet, det kan de fleste være enige om. Den kan ikke ha falt ut av skjermen i det øyeblikket den filmes. Jeg er også skeptisk til at dette kunne være noe som ble sluppet ut under hoppet. Men det er ufattelige analyser som nå skjer i verdens beste labber, sier han.

NASAs eksperter på meteoritter har nemlig koblet seg på. Ingeniørene som har som arbeidsfelt å analysere graps og fliser som faller av romferger eller meteoritter som treffer Mars, har tatt på seg å løse mysteriet som skjedde i lufta over Rena.

– Det er så mange mennesker verden rundt som jobber for å løse dette nå. Vi kommer til å finne ut av det, der er jeg helt overbevist om, sier Amundsen.

Powered by Labrador CMS