Teknologibedriften Visitech fra Lier har fått en ESA-kontrakt på rundt seks millioner kroner for å teste ut om en ny type speilteknologi tåler de harde forholdene i rommet.
Går alt som både Visitech og ESA håper, kan det være duket for en ny generasjon observasjonsteknologi som vil gi langt bedre bilder enn de vi har sett frem til i dag.
Selve teknologien er i utgangspunktet ikke ny, men den kan bli ny for bruk i rommet. Teknologien som skal testes er et såkalt Digital Light Processing-brikkesett. Et design som er utviklet og patentert av Texas Instruments.
Digitale kinoer
Brikkesettet kalles DC2K og brukes i dag i digitale kinofremvisere. Visitech er den eneste bedriften utenfor kinobransjen, og dermed den eneste bedriften innen romindustrien, som har distribusjonsrettigheter på produktet.
Teknologien er først ment som et alternativ for EUCLID-prosjektet, en av flere kandidater for ESA-programmet Cosmic Vision 2015-2025. EUCLIDs hovedoppgave vil være å studere mørk materie i verdensrommet.
DLP-brikken som Visitech har fått i oppdrag å teste, kan også brukes i en lang rekke andre prosjekter hvis mål er skaffe detaljerte bilder av verdensrommet.
Teknologien tillater blant annet en langt større kontrast og høyere oppløsning enn dagens teleskoper kan varte opp med.
Konkurranse
Visitech vil konkurrere med aktører som ønsker å selge inn en mer tradisjonell teknologi til EUCLID. I kampen mellom gammel og trygg teknologi og ny og uprøvd, er det mye som er avhengig av testene som Visitech skal gjennomføre.
I romkretser kalles dette for ”kvalifisering for rommet”. Det vil si at teknologien må gjennom en rekke harde tester som skal forsikre oppdragsgiverne om at den tåler det tøffe klimaet der ute.
- Vi vet at teknologien er kommersielt tilgjengelig, produseres i relativt store mengder og er robust. Vi vet at den er testet ned til - 50 grader Celsius i en applikasjon, men vi må finne ut hvor mange flere relevante belastninger den takler, sier teknisk ansvarlig og prosjektleder Kyrre Tangen i Visitech.
Tøff testing
Et laboratorium i Marseille vil bistå Lier-bedriften med testing i vakum og ekstrem kulde. Teknologien skal også testes for levetid, støt, stråling og hvor mye risting den tåler. Strålingen skal testes hos ESA-senteret ESTEC i Nederland.
Visitech har jobbet med prosjektet i ni måneder allerede, men først nå er kontrakten skrevet under. Et fungerende system er klart til å testes og det hele settes i gang i mars og varer frem til september.
Annonse
- I april skal ESA gjøre en første vurdering av teknologien – derfor er det viktig at mye er gjort allerede da, forteller Tangen.
Interessen for teknologien blant ekspertene i ESA-landene er stor. Den store økningen i ytelse er grunnen.
Mange muligheter
- Ja, det har vært en voldsom interesse, og folk spør oss stadig hvordan det går, sier Roy Almedal, daglig leder i Visitech.
Hvis teknologien blir kvalifisert for rommet, åpner det seg opp store muligheter innen en rekke nye prosjekter.
Ikke bare innen studier av fjerne galakser og fenomener, men også innen jordobservasjon.