Skarp mysing etter utenomjordiske

Søkeprosjektet SETI har kikket igjennom enorme hauger med radiostøy fra rommet, på leting etter utenomjordiske radiostasjoner. Nå får de låne verdens største teleskop for å sjekke ut de mest interessante signalene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Search for Extra Terrestrial Intelligence (SETI) får inn gigantiske lass med data fra mange forskjellige observatorier. Dataene, som består av støy fra rommet, blir delt opp i små pakker som sendes rundt til skjermsparere verden over. Dermed kan alle som har en datamaskin være med å lete etter mistenkelige meldinger fra stjernene.

Leter etter kurver

Det man snoker etter er 12-sekunders klokkeformede kurver. Det kan nemlig bety at signalet stammer fra ett bestemt punkt i rommet, for eksempel en planet. Siden 1999, da prosjektet startet, har man funnet 350 millioner slike kurver.

Nå får SETI bruke det kjempedigre Arecibo-teleskopet i Puerto Rico i et helt døgn, for å myse ekstra nøye på de mest lovende signalene, melder New Scientist.

- Arecibo er verdens største teleskop, og måler 305 meter i diameter, forteller Knut Jørgen Røed Ødegaard fra Institutt for Astrofysikk ved UiO til forskning.no.

- Man må søke om tid til å bruke det, og har de fått 24 timer, så høres det veldig bra ut.

Må velge

Likevel har ikke SETI lange stunda på seg. Derfor må de tenke nøye på hvilke signaler de vil kikke litt nærmere på. I løpet av et nervepirrende døgn skal de sjekke ut 150 punkter, for å se om de kan plukke opp sendinger fra utenomjordiske vesener.

Forskerne har plukket ut de sterke signalene fra forskjellige steder i rommet. Har signalet dukket opp flere ganger, og ser ut til å komme fra en stjerne med et planetsystem, er sjansene større for at en eller annen form for intelligens står bak. Men særlig sannsynlig er det ikke.

Liten sjanse

- Oddsene for at noen av signalene vi skal kikke på er laget av romvesener er omtrent én til 10 000, sier SETIs sjefsforsker Dan Werthimer til New Scientist.

- Men skulle vi finne noe, kommer vi til å sprette omkring på labben, og ringe rundt til teleskoper i England og Tyskland for å bekrefte funnene.

Det er nemlig ikke så smart å fortelle verden om oppdagelsene før man har dobbeltsjekket litt. Signalet kan nemlig fort vise seg å være programfeil eller lureri i stedet for utenomjordiske radioprogrammer, og SETI-forskerne har ingen planer om å bli kjent som verdens største idioter.

New Scientist: SETI to target most tantalising radio transmissions

SETIs hjemmeside:SETI@home

(Ingressfoto: National Astronomy and Ionosphere Center)

Powered by Labrador CMS