I Norge er det færre eldre som dør av hjertesykdom i vinterhalvåret enn i Irland. Årsaken finnes kanskje i inneklimatiske forhold. Om vinteren har nemlig nordmenn det mye varmere innendørs enn irene.
En studie av inneklima i eldre menneskers boliger i Tromsø og Dublin, viser at nordmennene har det varmere innendørs enn irene i vinterhalvåret.
Det kan være med å forklare hvorfor flere eldre mennesker i Irland dør av hjerte- og karsykdommer om vinteren, enn i Norge. Mens om lag 44 prosent av alle dødsfall i Norge er forårsaket av hjerte- og karsykdommer, er samme tall for Irland 48.
Har det kaldt på badet
I løpet av et år ble luftfuktighet og temperatur målt i stue, soverom og bad i boligene i Tromsø og Dublin. I tillegg ble temperaturen utendørs målt.
Mens romtemperaturen i Norge stort sett lå stødig på rundt 20 plussgrader i alle rom unntatt soverommet, varierte romtemperaturen i Irland mye mer med årstiden. For eksempel var romtemperaturen på badet helt nede i fem grader i Irland midt på vinteren.
- Hvis du spør nordmenn hvor mange av dem som har varmekabler på baderomsgulvet, er det mange som rekker opp handa. I Irland er det motsatt: De fleste vil svare at de ikke har varmekabler, sier professor og kuldeforsker James Mercer. Han er veileder for doktorgradsstudent Lise Bøkenes som har gjort studien.
Forskjell i boligstandard
På tross av at vi har et kaldere klima i Norge, er det altså irene som har det kaldest innendørs.
Ulik boligstandard kan forklare hvorfor irene ikke har det varmere i sine hjem. I England og Irland er husene kjent for å være mer fuktige, kjølige og ikke like godt isolerte som i Norge.
Mens mange engelskmenn og irer bor i murhus, er det mye mer vanlig med trehus i Norge. Og selv om vi nordmenn klager på at strømmen har blitt mye dyrere de siste årene, er den fremdeles nokså billig sammenlignet med det man må betale i Irland.
- Det høres kanskje rart ut, men selv om Norge er det kaldeste landet, er faktisk irene mer vant til kulde enn nordmenn. I Norge har vi det ofte så varmt hjemme om vinteren at vi kan sitte inne i t-skjorte. I Irland er det mer vanlig at man kler på seg mer klær innendørs når det blir kaldt utendørs, forteller James Mercer, som selv er fra Irland.
Flere dør om vinteren
Selv om man riktignok kan spare penger på å holde varmen nede, er det ting som tyder på at det kan være helseskadelig å bli utsatt for kulde over tid. I alt er det cirka 15 flere dødsfall hver dag i Norge i januar sammenlignet med sommermånedene.
Det er også gjort funn i Norge som viser at flere eldre dør av hjerte-karsykdom om vinteren enn på andre årstider. For eldre over 60 år er sjansen for å dø av hjerte- og karsykdommer i snitt 22 prosent høyere i vintermånedene enn om sommeren. I enkelte år har tallene vært opp mot 50 prosent. Det viser en epidemiologisk studie ved Institutt for medisinsk biologi ved Universitetet i Tromsø.
Studier fra Irland viser en enda større årstidsvariasjon i dødsfallene blant mennesker fra 60 år og oppover. En sammenligning viser at det dør flere eldre irer enn eldre nordmenn av hjerte- og karsykdommer om vinteren (se figur). Forskjellen mellom Norge og Irland er størst når det gjelder dødsfall forårsaket av slag.
- I Irland har man etter hvert funnet ut at det lønner seg å få husene bedre isolerte slik at folk holder seg friske. Det vil koste samfunnet mindre enn om folk blir syke eller dør, sier James Mercer.