Lommetjuver skremmer mer enn terrorister

Turister frykter lommetjuver mer enn terrorister. Å miste billetten er dessuten en nervøs tanke som holder flere nattevåkne enn angsten for å havne i et bombeangrep.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Reisende mennesker bekymrer seg egentlig svært lite, sier Svein Larsen, professor II ved Universitetet i Stavanger (UiS).

Sammen med professor Torvald Øgaard fra UiS og førsteamanuensis Wibecke Brun ved Universitetet i Bergen, har Larsen undersøkt hva som kaller på frykten hos turister.

Konklusjonene bygger på en spørreundersøkelse blant 2 000 turister fra 48 land på reise i Norge. I tillegg svarte flere hundre studenter i Stavanger og Bergen på spørsmålene.

Turistene ble oppsøkt på alle tenkelige steder en besøkende kan tenkes å havne: ferjer, kafeer, museer, fjell og daler, ventehaller og kaier.

– De ble spurt om bekymringer knyttet til reise generelt, ikke spesielt om den norges-turen de var på akkurat da, forklarer Larsen.

– Terrorisme er fjernt

De siste årene har verden vært preget av terrorangrep som der og da har skapt frykt og redsel. Angrepene mot tvillingtårnene i New York og terroranslag mot turistbyer som London og Madrid har dominert mediene.

– Men turister er altså et hardhudet folkeferd som ikke lar seg skremme?

– Å bekymre seg er noe annet enn å vurdere noe som risikabelt. Noen kan se på ting som lite risikabelt, men likevel være bekymret. Andre bekymrer seg ikke i det hele tatt for bilturen til Bryne, selv om den er farligere enn flyturen til København.

– Det generelle er nok at mennesker ikke bekymrer seg for det som ikke er relevant i livet deres, sier Larsen.

Trivielle hendelser uroer

Undersøkelsen viste at det er de trivielle, hverdagslige hendelsene som uroer turistene. Småkriminalitet bekymrer. Mange er livende redde for å miste lommeboka, passet og kredittkortene.

– De frykter ulykker og må ofte sjekke om billetter og reservasjoner ligger på plass i vesken, sier Larsen.

– Er det overraskende at terrorisme ikke kaller på frykten i større grad?

– Alle kjenner noen som har mistet lommeboka si, men svært få kjenner noen som har mistet livet i et bombeangrep, sier Larsen.

Han legger til at turistene er lite bekymret for at kulturen i landet de besøker, skal være fremmed og skremmende, eller at maten de spiser skal føre til sykdom.

Søker trygghet

Også reiselivsforsker Jens Kristian Steen Jacobsen ved Norsk hotellhøgskole ved UiS er opptatt av turisters reisevalg og bekymringene og ønskene deres. Han er enig med Larsen i at turister er opptatt av de nære ting når de skal ut på reise. Og trygghet er viktig.

– Vi vet at mange velger vekk reisemål med høy risiko knyttet til liv og helse, som reisemål i Latin-Amerika, selv om dette er lite utforsket. Mange legger dessuten stor vekt på hvor trygt det er å ferdes i trafikken i byen de skal feriere i, sier Steen Jacobsen.

– En av grunnene til at mindre øyer er populære som feriesteder, er jo at folk opplever dem som tryggere enn alternative reisemål, sier han.

Da askeskyen fra Island nylig lammet flytrafikken i Europa, skapte det øyeblikkets desperasjon hos tusener av reisende. Reiselivsnæringen fryktet langtidsvirkninger.

– Askeskyen var en ny trussel som ingen hadde forutsett. Men folk glemmer fort, og tilværelsen vender fort tilbake til det normale, sier Svein Larsen.

– Men usikre værforhold kan oppleves som en risiko. Ofte har folk store forventninger til sommerferien, og en mislykket reise kan dermed oppleves som et betydelig nederlag, påpeker Steen Jacobsen, som er leder av forskningsprogrammet Tourism Management ved UiS.

Referanse:

Larsen, Brun og Øgaard: What tourists worry about: Construction of a scale measuring tourist worries, Tourism Management, Volume 30, Issue 2, April 2009, Pages 260-265, doi:10.1016/j.tourman.2008.06.004.

Powered by Labrador CMS