Uansett hvor romantisk det måtte være, ti mil på sykkelen gjør noe med underlivet. (Illustrasjonsfoto: Wayhome studio/Shutterstock/NTB scanpix)
Nei, kvinner får ikke bedre sex av mange og lange sykkelturer
JEG BARE ELSKER FORSKNING: Setesår, urinveisinfeksjoner og følelsesløse underliv til tross – noen ganger kan ord som «noen» og «kan» gjøre det utroligste med sexlivet.
Når våren kommer, er selvfølgelig det første du tenker på å komme deg ut på landeveien. Mil etter mil mens du kjenner vårsola mot de bare leggene, ser hestehoven spire i grøftekanten og med terskelpust suger inn duften av nygjødslede jorder.
Sex er kanskje ikke det første du tenker på – enten du nå er mann eller kvinne – når du hjemme igjen vasker sykkelen for vårløsende søle og parkerer fartsvidunderet i kjelleren eller garasjen.
Likevel var det nok av klikk-kåte nettsteder som nylig slo opp at en fersk studie viser at kvinner som sykler mye, har bedre sex. Det var ikke de mest seriøse nettavisene som tråkket til, men Mail Online og de fleste sykkelsentrerte nettsider var på pedalen.
Sykling gir setesår og urinveisinfeksjoner
Jeg bare elsker forskning:
Vitenskapen har gitt oss svar på noen av livets store spørsmål.
Takket være forskningen lever vi lenger, kommuniserer over enorme avstander, reiser ut i rommet og vet mye mer om oss selv og det andre livet på jorda.
Men forskningen er også gøy, rar, sprø, teit og morsom.
På vår jakt etter de viktige forskningssakene gjennom tidsskrifter, pressemeldinger og tips snubler vi over mye rart.
Vi skriver kanskje en liten nyhet om det, eller dykker dypt ned i stoffet med kritiske journalistbriller.
Men noen ganger har vi bare lyst til å vise frem hvor utrolig rar, spennende og fjollete forskningen kan være. Fordi vi bare elsker forskning.
Her finner du alle sammen: Jeg bare elsker forskning.
Helsemyndigheter og forskere er enige om at sykling er bra for de fleste sider av helsa, men akkurat underlivet er kanskje den delen av kroppen som må betale prisen. Tenk hvor mange gnikk og gnukk det blir der nede i løpet av et par–tre timer.
For bare fire år siden skrev Norsk Helseinformatikk om forskning som viste at «sykling kan redusere kvinners seksuelle nytelse».
Selv ikke med polstret sykkelbukse, setekrem[1] og spesialtilpasset sete vil det være overraskende om det går på underlivshelsa løs.
Det gjør det for så vidt også, og det er nok i bunn og grunn det viktigste funnet fra den omtalte studien.
– Hvor langt du sykler i løpet av livet samsvarer direkte med setesår og urinveisinfeksjoner, sier ansvarlig forsker Thomas Gaither ved University of California San Francisco i en pressemelding.
De gynekologiske minusene er også budskapet i overskriften på pressemeldingen, men noen, kanskje PR-avdelingen, har sneket inn undertittelen «Noen kvinnelige syklister kan ha bedre sex enn ikke-syklister».
Det kan de sikkert, men det blir neppe mange igjen av disse «noen» så lenge de bare «kan». Det blir nesten synonymt med «ingen».
Bedre sex – eller mindre dårlig sex?
I selve forskningsartikkelen står det at de ivrigste syklistene, de som syklet minst tre ganger i uka, minst 40 kilometer hver dag og i minst to år, klaget mindre over seksuell dysfunksjon. Det er jo bra, men i mitt hode er det et ganske stort sprang fra «mindre dysfunksjonell» til «bedre». Det ble i hvert fall ikke dårligere, kan vi sikkert være enige om.
På direkte spørsmål fra pressebyrået Reuters, er også Gaither ganske forsiktig:
– Sykling påvirket verken urinveiene eller seksuell funksjon i negativ retning.
Det må da være en gladsak i seg selv. Til tross for at de oftere får setesår og opplever følelsesløshet i underlivet, klarer de kvinnelige syklistene seg fint.
Dette er kanskje et hint til partnerne deres om at de ikke varter opp med all verden på sexfronten. Når ting funker bedre – unnskyld – mindre dårlig med følelsesløse kjønnsorganer, liksom.
PS. Mannlige syklister kan bare slappe av. Ytelsesevnen blir ikke svekket, verken urin- eller seksualmessig. Det fortalte i hvert fall tidsskriftet Journal of Urology i en pressemelding i januar i år.
Referanse:
Thomas W.Gaither mfl: Cycling and Female Sexual and Urinary Function: Results From a Large, Multinational, Cross-Sectional Study. The Journal of Sexual Medicine, april 2018, doi: 10.1016/j.jsxm.2018.02.004.
[1] Det er ikke ofte vi har fotnoter i forskning.no. Dette er kanskje den første. Jeg ville bare si litt mer om setekrem, eller rumpekrem som jeg kaller det. Fenomenet omtales gjerne som chamois cream blant dem som ikke vil ta så vulgære ord i munnen. Chamois kommer egentlig fra det engelske og franske navnet på klovdyret gemse. I riktig gamle dager var det nemlig skinn fra denne arten, som vi finner mest av i og rundt Alpene, som ble sydd inn i sykkelbuksene.