Ikke engler i hvitt

- Dagens sykepleierstudenter er ikke engler i hvitt som utelukkende er opptatt av andres ve og vel. De har også en sterk egenmotivasjon for å gå inn i yrket, og søker spenning, menneskekontakt og variasjon.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Sykepleier ved HiO. (Foto: Ellen Lorentzen)

Disputas

Tveit disputerer 15. februar for Ph.D. graden i profesjonsstudier ved Høgskolen i Oslo med avhandlingen “Ny ungdom i gammelt yrke - En studie av sykepleierstudenters motivasjon og fagidentitet i møte med en tradisjonstung utdanning”. Tveit er den første som disputerer ved Høgskolens doktorgradsprogram.

 

Det kan gjøre dem mindre sårbare for utnytting og utbrenthet, mener Bodil Tveit, som disputerer over en avhandling om sykepleierstudenters motivasjon og fagidentitet.

Selvorientering versus andreorientering

Hva er det som får unge mennesker til å velge sykepleierutdanning, i det enorme tilbudet av mer trendy og lukrative karrieremuligheter som finnes i dag?

Hva slags spenninger skapes i møtet mellom ungdomskulturen og sykepleierutdanningen? Og er en selvorientert motivasjon nødvendigvis et problem i et yrke der målet er å hjelpe andre?

Dette er sentrale spørsmål som utforskes i Bodil Tveits doktorgradsavhandling. Hun har fulgt 15 sykepleierstudenter ved Diakonhjemmet Høgskole gjennom tre år, og samtalt med dem om motivasjon og tanker rundt sykepleieryrket.

- Ungdomsforskning tegner ofte et bilde av dagens unge som ensidig opptatt av hva som tjener egne interesser og mål. “What’s in it for me” er sentralt når ungdom orienterer seg i verden, forklarer Bodil Tveit, som selv er utdannet sykepleier.

- Det kan ses på som en motsetning til kravet om altruisme og andreorientering som ofte står sentralt innenfor sykepleien.

Balansert motivasjon

Avhandlingen problematiserer en slik tenkning, forteller doktoranden.

- Intervjuene tegner bilder av unge mennesker som velger sykepleierutdanning etter en nøye overveielse.

- Studentene fremstår som engasjerte og med en sterk motivasjon, og er opptatt av egne behov for menneskekontakt, dramatikk, eksistensielle øyeblikk og varierte fremtidsmuligheter som de regner med at sykepleieryrket gir rik tilgang på.

- De er også bevisst på at de vil ha anerkjennelse og gode lønns- og arbeidsforhold. Samtidig inkluderer motivasjonen et ønske om å hjelpe og en vilje til omsorg, sier Tveit.

- Studentene forventer at arbeidet som sykepleier skal gi dem en følelse av å bidra med noe viktig og at dette skal gi dem glede og en opplevelse av mening.

Avhandlingen argumenterer for at en slik balansert motivasjon har klare fordeler fremfor en ensidig altruistisk/idealistisk motivasjon, fordi den kan rekruttere bredere, den kan tilføre yrket energi og gjøre sykepleierne mindre sårbare for utnytting og utbrenthet.

- Den er også mer moralsk fordi den tar vare på begge parter i relasjonen, argumenterer doktorgradskandidaten.

- Ikke engler i hvitt

Tveit syns det er positivt om bildet av sykepleiere som “engler i hvitt” forsvinner. Hun mener at dette bildet har overlevd altfor lenge og har bidratt til å svekke profesjonen.

 

- Sykepleiere er vanlige mennesker som gjør valg basert også på hva de får ut av det selv, som alle andre.

Og Tveit mener at de positive mulighetene ved yrket, som kommer frem i studentenes fortellinger, må være det man fokusere på når man skal rekruttere nye studenter til utdanningen.

Hun understreker at det trengs mange sykepleiere og at det derfor er av stor betydning at ungdom ser varierte muligheter og kan identifisere seg med de bildene de har av sykepleieryrket.

- Arbeidsfeltene som rekrutterer sykepleiere bør også ta innover seg at forventningene hos studentene er store, og at studentene er opptatt av hva de personlig kan få ut av å jobbe som sykepleier.

- Studentene gjør aktive valg, de setter grenser og er selektive med hensyn til hvor de vil engasjere seg, og det er flott, mener Tveit.

Saken er produsert og finansiert av Høgskolen i Oslo - Les mer

Powered by Labrador CMS