Spanskesyken i posten
Viruset som drepte opp mot 40 millioner mennesker verden over i 1918 kan bli sendt som pakke i posten.
Amerikanske forskere offentliggjorde DNA-sekvensen til det dødelige viruset i forrige måned.
Samtidig rapporterte en annen forskergruppe at de hadde brukt sekvensen til å rekonstruere et komplett levende virus for første gang.
Forskerne ved Centers for Disease Control and Prevention (CDC) i Atlanta, Georgia i USA har tidligere forsikret om at spanskesykeviruset er i trygg oppbevaring.
Beroliget omverdenen
Rekonstruksjonen av det dødelige viruset fikk som forventet enkelte mennesker til å bekymre seg. Hva om viruset skulle slippe fri?
Omverdenen ble beroliget med at bare én person hadde tilgang til viruset, nemlig mikrobiologen Terrence Tumpey. Han skal i tillegg ha vært gjennom grundige sikkerhetssjekker og må gjennom en lang prosedyre hver gang han skal inn i laboratoriet.
CDC sa også at viruset ikke kom til å bli sendt ut til noen andre laboratorier.
Har ombestemt seg
Nå ser det ut til at senteret har ombestemt seg. Tidsskriftet Nature rapporterer at viruset har havnet på en liste over stoffer som kan bestilles av andre laboratorier.
Det må riktignok være laboratorier med godkjenning for å håndtere farlige sykdomsfremkallende stoffer.
Ingen har lagt inn noen bestilling enda, men flere forskere sier de vil jobbe med viruset.
Viktig kunnskap
Kunnskap om hva som gjorde dette viruset så farlig under Spanskesyken, kan hjelpe dem med å identifisere potensielt farlige influensavirus i dag, samt å utvikle vaksiner mot dem.
Arbeidet oppfattes som ekstra viktig i lys av den fugleinfluensaen vi er så bekymret for i dag.
1918-viruset var et virus som hoppet fra fugler til mennesker, viser de siste forskningsresultatene.
Pakke i posten
Dersom viruset blir bestilt, kan det bli sendt som pakke med kommersielle transportfirma. Den typiske fremgangsmåten er slik: Nedfrosne sykdomsfremkallende stoffer sendes i en plastflaske pakket i et absorberende materiale som vil suge til seg eventuelle lekkasjer.
Plastflasken er i tillegg plassert inne i minst én plastbeholder til. Dette er igjen plassert i en isoporbeholder fylt med tørris. Dette ligger i sin tur inne i en tung pappkasse.
Deler av innpakningen må ha passert tester som fritt fall og har overlevd flystyrter, ifølge en forsker som planlegger å arbeide med viruset.
Øker risikoen?
Enkelte kritiske røster mener at viruset aldri burde blitt gjenskapt, fordi det finnes en risiko for at det slipper fri og forårsaker en ny pandemi.
Å gi viruset til flere forskere - og ikke minst sende det i posten - øker denne risikoen, mener de.
Andre farlige sykdomsfremkallende stoffer blir sendt rundt på samme måten. Ebola er et eksempel på dette. Ebola krever imidlertid nær kontakt mellom mennesker for å smitte, i motsetning til influensa som kan smitte via dråper i luften.
Lenke:
Nature: Deadly flu virus can be sent through the mail