Vil åpne grav for å finne spanskesyke-virus

Britiske forskere ønsker å åpne en grav i London for å granske levningene etter en kvinne som døde av spanskesyken i 1918. De håper å finne ledetråder for utviklingen av en moderne influensavaksine.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Men i så fall må de ha formell tillatelse til gravåpning. Professor John Oxford sier til britisk presse at dette er et svært følsomt spørsmål, men at det her dreier seg om svært viktig vitenskapelig arbeid som gjør at graven bør kunne åpnes.

Graven inneholder de jordiske levninger etter Phyllis Burns, som var bare 20 år gammel da hun døde av spanskesyken i oktober 1918. Forskerne tror det opprinnelige viruset fortsatt kan være å finne i disse levningene.

Hvis de finner et slikt virus intakt, vil de kunne kartlegge dette virusets genetiske struktur, det vil si hvilke arvestoffer det inneholder og hvordan de er satt sammen. En slik kartlegging kan i sin tur bli svært verdifull i utviklingen av vaksine.

Spanskesyken var en verdensomspennende influensaepidemi som raste i årene fra 1917 til 1920, men som var på sitt verste i 1918-1919. På verdensbasis døde trolig rundt 20 millioner mennesker av spanskesyken, i Norge kom dødstallet opp i vel 7 300.

For få år siden prøvde forskere å isolere viruset fra levninger på Svalbard. Forventingene til hva man skulle finne den gangen var også store, men det forsøket gav ingen resultater (red. anm. forskning.no)

(NTB-AFP)

Powered by Labrador CMS