Skanner hjernen for depresjon

Britiske hjerneforskere leter etter tegn på depresjon. De har kartlagt områdene for skyld og skam i hjernen. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Trøtthet og mangel på energi er kjente ytre symptomer på depresjon. Nå håper forskere i Storbritannia å finne ut mer om hvordan hjernen til deprimerte ser ut, ved hjelp av hjerneskanner. (Foto: Colourbox.com)"

Depresjon er en av de mest utbredte psykiske lidelsene også her i landet. Rundt ti prosent av den norske befolkningen er til en hver tid deprimerte, i følge Folkehelseinstituttet.

Men som ved andre psykiske lidelser, kan ikke legen foreta en enkel test for å avsløre tilstanden.

Kjente symptomer

I stedet må legene stille diagnosen ut fra graden av en rekke kjente symptomer, blant annet vedvarende nedstemthet, søvnvansker, lav energi og økt irritabilitet.

Men ved hjelp av hjerneskanner håper britiske forskere å være på sporet av mer konkrete tegn på depresjon.

Studien er publisert i tidsskriftet Cerebral Cortex.

Normer og verdier

Forskerne tok utgangspunkt i hvordan vi mennesker hele tiden vurderer vår egen og andres oppførsel, i forhold til vårt eget sett av normer og moralverdier.

Helt fra vi er små, vurderer vi om det vi selv og andre gjør er rett eller galt.

- Denne kontinuerlige evalueringen har svært mye å si for hva vi tenker om oss selv og andre. Men vi vet lite om hvordan denne informasjonen lagres og brukes av hjernen, kommenterer Roland Zahn.

Han har ledet studien ved University of Manchester i Storbritannia.

Sinne, raseri og skam

Forskerne inviterte 29 personer, som verken led av depresjon eller andre psykiske lidelser, til å delta i studien.

Mens de var koblet til en hjerneskanner (MRI-maskin), måtte deltakerne se for seg forskjellige handlinger, som brøt tvert med eget verdigrunnlag.

"Eksempel på en såkalt fMRI-maskin (funksjonell magnetresonanstomografi), som registrerer hjerneaktivitet. Forskerne bak den nye studien har kartlagt hjerneområdene for skyld og skam."

Når personene så for seg at andre mennesker sto for de uønskede handlingene, førte dette gjerne til følelser av sinne og raseri hos deltakerne.

Men når de så måtte se for seg at det var de selv som utførte de negative handlingene, vakte dette særlig følelser av skam eller skyld.

Koblet til skanneren

Fordi deltakerne samtidig var koblet til hjerneskanneren, kunne forskerne kartlegge hvilke hjerneområder som viste økt aktivitet, ved følelsen av skyld og skam.

Dette mener de kan bli viktig ved videre forskning på depresjon.

- Et vanlig trekk hos deprimerte er et svært negativt selvbilde, nettopp ledsaget av sterke følelser av skam og skyld, sier Zahn i en kommentar til studien.

Vil ha deprimerte

Nå ønsker de å skanne også hjernen til deprimerte personer, og sammenlikne dette med de foreløpige resultatene.

- Nå som vi vet hvordan hjernen til friske personer reagerer på skam og skyld, håper vi å kunne påvise eventuelle forskjeller i hjerneaktiviteten til de som lider av depresjon. Dette kan gi ny innsikt om sykdommen, sier Zahn.

Universitetet i Manchester er nå i gang med å rekruttere personer med depresjon til de videre studiene.

Lenke:

Les et sammendrag av studien hos University of Manchester

Referanse:

Zahn et al.; The Neural Basis of Human Social Values: Evidence from Functional MRI; Cereb. Cortex; mai 2008; dio:doi:10.1093/cercor/bhn080.

 

Powered by Labrador CMS