De som mistenker at de er blitt syke, oppfordres til å oppsøke lege. (Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB scanpix)
De som mistenker at de er blitt syke, oppfordres til å oppsøke lege. (Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB scanpix)

Kusmautbrudd etter festivaler

I sommer er det registrert fem tilfeller av kusma. Alle de smittede har vært – eller har hatt kontakt med noen som har vært – på festival

Publisert

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) har alle de fem vært på Trænafestivalen eller Heimfestivalen eller vært i kontakt med noen som har vært på disse festivalene, skriver Sykepleien. Instituttet regner med at det vil dukke opp flere tilfeller de nærmeste ukene.

– Festivallivet fører mange mennesker tett sammen. Det er fortsatt flere festivaler på programmet, og snart åpner universiteter og høgskoler dørene. Det er derfor grunn til å minne helsetjenesten om muligheten for kusma blant unge voksne, sier overlege Are S. Berg ved Folkehelseinstituttet.

Det kan ta to til tre uker fra man er smittet til man blir syk, med symptomer som moderat feber og hovne spyttkjertler. De som mistenker at de har kusma, blir anbefalt å kontakte fastlegen.

Berg sier det foreløpig er snakk om et veldig lite utbrudd, og instituttet vil unngå at det blir større.

Kusma var svært vanlig i Norge før vaksinen ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet i 1983. Nå er sykdommen sjelden og oppstår sporadisk og i små utbrudd.