Det runde huset Samfundet i Trondheim har helt siden 1917 huset UKA – Norges største kulturarrangement. Nå mistenker Folkehelseinstituttet at uvaksinerte utenlandske studenter har smittet norske studenter med kusma her. De har siden spredt sykdommen til Bergen og Oslo. (Foto: Bård Løken, Samfoto)
Kusma sprer seg blant studenter i flere norske byer
Kusmasmitten i studentmiljøet i Trondheim har nå spredt seg til Oslo og Bergen. Over 70 personer er smittet i de tre største byene, dobbelt så mange som forrige rekord for 15 år siden.
Kusma er en virusinfeksjon som angriper den store ørespyttkjertelen foran øret. Man blir hoven på utsiden av halsen, og får karakteristiske hamsterkinn.
Symptomer er uvelhet, feber og smertefull hevelse i ørespyttkjertlene, som varer i en til to uker.
Kusma smitter ved dråpesmitte. Inkubasjonstiden er to til tre uker.
Også bukspyttkjertelen og testiklene hos menn kan rammes. 25 prosent av menn får testikkelbetennelse som komplikasjon. Dette kan gi forbigående eller varig sterilitet.
Gravide som blir smittet med kusma i løpet av de første 12 ukene har økt risiko for å abortere. Sjeldnere komplikasjoner er hjernehinnebetennelse (godartet) eller hjernebetennelse.
Kusmavaksinen inngår i det nasjonale barnevaksinasjonsprogrammet, og ble innført i 1983. MMR-vaksinen blir tilbudt barn i Norge når de er små.
Før dette var kusma en vanlig barnesykdom. De som har hatt sykdommen, blir immune livet ut.
Kilde: Store medisinske leksikon og Folkehelseinstituttet.
I slutten av forrige uke hadde 67 personer fått påvist kusma i Trondheim, skrev Adressa.no på fredag. Nå bekrefter Folkehelseinstituttet at utbruddet har spredt seg til Bergen og Oslo.
Fredag fikk studenter ved Universitetet i Bergen en epost der de blir bedt om å ta forhåndsregler for å unngå kusma. Mandag var oppslag hengt opp på oppslagstavlene på fakultetene fra smittevernkontoret i kommunen.
Så langt er minst fire personer bekreftet smittet i Bergen, og tre i Oslo. En i Oslo er jusstudent, og en studerer ved Høgskolen i Oslo Akershus, ifølge Khrono og Osloby.
Flere er trolig smittet i Bergen, ifølge smittevernoverlege Kari Stidal Øystese, men dette er ikke bekreftet med laboratorieprøver.
Stort utbrudd
Hun uttaler til adressa.no at hun venter en epidemi. Det er allerede klart at 2015 blir et rekordår. Det har ikke vært så mange smittet på 15 år, da 35 ble smittet.
– Dette et stort utbrudd, bekrefter Margrethe Greve-Isdahl, overlege ved avdeling for vaksine ved Folkehelseinstituttet.
De siste årene har vi hatt mellom åtte og 35 smittede hvert år spredt over hele året, så når det nå er over 70 på kort tid, er det et stort utbrudd i norsk sammenheng, sier Greve-Isdahl til forskning.no.
Dermed er rekorden fra 15 år tilbake, da 35 ble smittet, slått med god margin.
Uvaksinerte studenter
Kusmautbruddet startet med noen utenlandske studenter som var i Trondheim, og som ikke har vært vaksinert eller var usikre på om de var vaksinert mot kusma, sier Greve-Isdahl.
Hun vil ikke si hvilket land smittebærerne kom fra.
Alle de smittede i Oslo og Trondheim har tilknytning til studentmiljøet. En av de smittede i Oslo har vært i kontakt med studenter i Trondheim.
UKA var trolig katalysatoren
Folkehelseinstituttet mistenker at smitten kan ha spredt seg i forbindelse med studentfesten UKA ved studentersamfunnet i Trondheim i starten av oktober.
Selv om inkubasjonstiden er tre uker, regner de med at det kan ha tatt tid før de som nå er smittet, har meldt seg. Inkubasjonstiden er dagene fra man smittes til man får symptomer. Sykdommen smitter fra én uke før til én uke etter at man får symptomer.
Annonse
– Trolig kan noen ha blitt smittet fordi den syke enten ikke har utviklet symptomer ennå, eller ikke har blitt så syk selv. De kan likevel ha smittet andre som har blitt mer syke, sier Greve-Isdahl.
De norske studentene som nå er smittet er så unge at de har fått vaksinen gjennom barnevaksinasjonsprogrammet da de var små. Den ble tilbudt fra 1983.
Hvorfor blir vaksinerte syke?
De som er blitt syke, har oppgitt at de er vaksinert.
– Hvorfor kan vaksinerte få kusma?
– Kusma-komponenten i MMR-vaksinen er den svakeste i vaksinen, og effekten av denne kan tape seg over tid, i hvert fall hos noen. Dessuten er det noen undergrupper av kusmaviruset som vaksinen ikke virker like godt mot,forklarer Greve-Isdahl.
Hun understreker at mindre barn derfor ikke er så utsatt for å bli syke, fordi det er kortere tid siden de fikk vaksinen.
De som blir utsatt for smitte og er vaksinert, og som får symptomer, rammes vanligvis mildere av sykdommen, ifølge overlegen. De er også mindre smittsom overfor andre.
Ikke nødvendig med ny vaksine til alle
Folkehelseinstituttet anbefaler nå enkelte å ta en ny dose med kusmavaksine.
– Det er først og fremst nødvendig for de som mangler en eller begge vaksinedoser. De bør la seg oppvaksinere, sier overlege Greve-Isdahl ved avdeling for vaksine ved Folkehelseinstituttet.
Annonse
Det kan også være aktuelt at de som har nærkontakt med syke personer, tar en tredje vaksinedose.
– Men det er ikke grunnlag for å gi en generell anbefaling om en tredje vaksinedose til alle studenter, sier overlegen.
Smittevernoverlegene Kari Stidal Øystese og Karina Koller Løland oppfordrer i en pressemelding fra Bergen kommune alle som har hatt nærkontakt med en kusmasmittet person til å ta en påfyllingsdose med MRR-vaksine, selv om de er fullvaksinerte.
Det samme gjelder de som bare har tatt én vaksinedose og utenlandsstudenter som ikke er fullvaksinerte.
Slik unngår du kusmasmitte
Studenter i de største byene oppfordres nå til å ta forhåndsregler mot kusmasmitte.
Kusma spres med nærdråpesmitte, eller med direkte kontakt med spytt fra en smittet person.
– Det er viktig med hyppig håndvask. Studenter bør ikke dele drikkeflaske med andre, drikke av andres glass eller smake på andres mat.
– Om man hoster, skal dette gjøres i albuen, sier Greve-Isdahl. Men hun føyer til at det ikke er vanlig å hoste om man har kusma.
Sjelden kusma er farlig
Annonse
Hun understreker at kusma ikke på langt nær er en så farlig sykdom som meslinger og røde hunder.
– Vi inkluderte kusma i MMR-vaksinen fordi vi vil begrense sykdommen for gutters del. Gutter som smittes etter puberteten, kan få komplikasjoner med betennelse i testiklene, som igjen kan føre til nedsatt evne til å få barn. Disse fertilitetsproblemene kan gå over etter hvert, slik at man sjelden blir varig steril, sier hun.