Saken er produsert og finansiert av Høgskolen i Sørøst-Norge - Les mer
Nanonålene som Nhut Tran har utviklet, inngår i en automatisert prøvetakningsenhet, som langt på vei minner om en enkel lysbryter. Du trykker på en knapp og nanonålene sikrer for at det blir tatt en smertefri prøve i fingertuppen. Til høyre professor og veileder Frank Karlsen.

Ny type nanonåler kan avdekke kreft og hjerteinfarkt

Med ørsmå, lynskarpe nåler håper forsker Nhut Tran å fange opp tidlige tegn på alvorlig sjukdom

27.9 2015 05:00

Doktorgradsstipendiat Nhut M. Tran har kombinert bio- og nanoteknologi og dyrker frem såkalte nanorør. Disse brukes til å lage ørsmå nåler med en diameter på mellom 0,04 og 0,016 millimeter. 

Målet er at nålene skal revolusjonere måten vi tar prøver og analyserer kroppsvæsker og dermed hvordan vi i fremtiden kan oppdage alvorlige sykdommer som kreft og hjerteinfarkt. 

Onsdag 23. september forsvarte Tran doktorgraden ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold. 

– Hele poenget er å redusere behovet for støtte fra fag- eller helsepersonell i forbindelse med prøvetakning og analyser av slike medisinske prøver, forteller Tran.

Smertefritt stikk i fingeren

Nanonålene inngår i en såkalt automatisert prøvetakningsenhet, som langt på vei minner om en lysbryter.

Du trykker på en knapp og nanonålene sikrer at det blir tatt en smertefri prøve i fingertuppen. Prøven mikses med de rette stoffene, umiddelbart og under optimale forhold inne i enheten, som raskt leverer en nøyaktig analyse.

I dag foregår fortsatt denne miksingen manuelt på sykehusene, noe som er både tidkrevende og tungvint. Den nye metoden gir derfor håp om en enklere og raskere metode. 

– Miksingsenhetene som er frambrakt i dette arbeidet er meget avanserte og nyskapende. De vil kunne øke følsomheten til mange diagnostiske systemer, sier professor Frank Karlsen ved HBV.

Kommersialisering på vei

Tran har gjort forskningen mens han har vært ansatt i en bedrift som del av en såkalt nærings-doktorgrad. 

Forskningen tar utgangspunkt i arbeidet til det norske teknologiselskapet Pretect (tidligere Norchip), som klarte å identifisere forstadiet til kreft.

En konsekvens av denne oppfinnelsen er et utstrakt behov for nasjonal screening. Denne jobben må i så fall flyttes ut fra kapasitetssprengte sykehus og inn på legekontor, sykehjem, velferdssenter og kanskje også i private hjem, noe som vil kreve et langt enklere og mer automatisert system. Et system som ikke bare tar blodprøver, men som også kan måle andre kroppsvæsker, hudprøver og liknende.

– Vi er strålende fornøyde med resultatet fra denne doktorgraden. Vi har hatt god dialog og fått det vi ba om: Teknologi og systemer for prøvetaking som viser at det er mulig å realisere det produktet vi ønsker, sier daglig leder i Pretect, Morten Hagen.

Han understreker at det fortsatt gjenstår mye arbeid før det vil være mulig å kommersialisere den nye prøvetakningsløsningen. Men Pretect jobber allerede med miljøet i Oslofjord Ressurspark på Campus Vestfold for å få dette til.

Kan brukes på fisk

Gjennom sin avhandling har Tran også vist at det er mulig å ta de samme biologiske prøvene fra fisk uten at det medfører vesentlig ubehag for dem.

Han håper nå å kunne jobbe videre med denne problemstillingen i videre studier. 

Referanse: 

Nhut M. Tran. Design and microfabrication of new automatic human blood sample collection and preparation devices, doktorgradsavhandling ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, september 2015. 

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse