Dr. Anne Leonard ved Universitetet i Exeter intervjuer surfere ved stranden i Cornwall, Storbritannia. Hun fant tre ganger mer E.coli-bakterier hos iherdige surfere som hos vanlige svømmere. (Foto: Universitetet i Exeter)
Surfere har mer farlige bakterier i magen
Surfing er bra trening for kropp og sjel. Men ikke bare sunt, viser en ny studie. Personer som svelger mye sjøvann, har mye mer resistente bakterier i magen enn andre.
Mange helfrelste norske surfere drar til varmere strøk for å surfe om vinteren. Og selv om de færreste går inn for å svelge sjøvann, er det vanskelig å unngå å få i seg en munnfull sjøsprøyt nå og da.
Nå viser en ny studie fra England at surfere har tre ganger så høy risiko for å gå rundt med E.coli-bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika i magen, sammenlignet med andre ikke-surfere.
9 prosent av de som surfer regelmessig hadde antibiotika-resistente bakterier i magen, mot bare 3 prosent i kontrollgruppen, ifølge studien som er gjort ved Universitetet i Exeter, Storbritannia. Den ble publisert denne uken i tidsskriftet Environment International.
Dette er ikke nødvendigvis så uvanlig. Ifølge en kartlegging har en av ti nordmenn vanligvis resistente bakterier i kroppen, ifølge denne saken fra NRK.
Testet 300 personer
Surfere svelger ti ganger så mye sjøvann som svømmere, ifølge forskerne. Dette gjør at surfere i større grad enn andre utsettes for forurenset saltvann.
Forskerne tok avføringsprøver fra frivillige svømmere og surfere for å finne ut om sjøsvelgingen gjør surferne var mer utsatt for bakterier fra forurenset sjøvann. De sjekket også om disse bakteriene var resistente mot antibiotika.
Halvparten av de tre hundre frivillige deltakerne i studien var aktive surfere, det vil si at de surfet minst tre ganger i måneden.
Så testet de om E. coli-bakteriene i avføringsprøvene vokste i nærheten av det antibiotiske middelet Cefotaxime, som gis som behandling mot disse bakteriene. Motstandsdyktige bakterier kan fortsette å formere seg til tross for behandling.
Forskerne fant at ivrige surfere hadde fire ganger mer av disse bakteriene.
Blir ikke nødvendigvis syke
E.coli-bakteriene kan typisk gi magetrøbbel eller urinveisinfeksjon.
Mange av surferne var symptomfrie, og trengte derfor trolig ikke behandling, forklarer postdoktor Anne Leonard ved Exeter Medical School, som ledet studien. Men problemet er at bærere kan smitte andre som har mindre motstandskraft.
I tillegg har noen av bakteriene mobile, motstandsdyktige gener som kan bli overført mellom bakterier, og dermed kan motstandskraften spres.
– Resistente bakterier er globalt ansett for å være en av verdens største helseutfordringer i vår tid, og det er økt fokus på hvordan resistente bakterier kan spre seg i miljøet, sier Anne Leonard i en pressemelding.
Kloakk og landbruk
Forurensningen kommer fra avfallsforurensning, som kloakk og avrenning fra landbruk.
Det haster med å finne ut mer om hvordan mennesker utsettes for disse bakteriene og hvordan de inntar tarmene våre, mener forskerne.
Forskerne håper studien kan motivere politikere til å gjøre mer for å forbedre vannkvaliteten der folk bader og driver vannsport som surfing.
Nå var dette riktignok målt hos surfere som surfer langs kysten av England. Det kan derfor være slik at de som surfer i andre, mindre forurensede områder ikke får i seg så mye bakterier.
Vannkvaliteten er kraftig forbedret langs strendene i Storbritannia de siste 30 årene, men det er fortsatt mye som gjenstår.
Referanse:
Anne F.C. Leonard mf: Exposure to and colonisation by antibiotic-resistant E. coli in UK coastal water users: Environmental surveillance, exposure assessment, and epidemiological study (Beach Bum Survey). Environment International, 14. januar 2018.