Veistøv i lungene

Forskning viser nå at veistøvet som virvles opp om vinteren kan bestå av mineraler som inneholder tungmetaller.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har lenge vært antatt at ved å unngå bruk av veiunderlag med store mengder kvarts, kan en unngå negative helseeffekter. Nå har Statens institutt for folkehelse (Folkehelsa) utført undersøkelser av ulike typer veiunderlag og stein som er vanlig i bruk av Veidekke, og funnet at andre mineraltyper også kan gi helseskader.

- Veidekket lages med forskjellige steintyper som inneholder forskjellige mineraler. Noen av dem kan inneholde kvarts med en bestanddel på opp mot 50 prosent. Nå har vi funnet ut at noen typer inneholder visse tungmetaller som gir en enda kraftigere reaksjon i cellekulturene enn kvartsen, forteller forskningssjef ved Folkehelsa, Per E. Schwarze.

Det er snakk om tungmetaller som jern, kobber, mangan og vanadium.

Mineralenes innvirkning er blitt testet på cellekulturer fra både menneskers og rotters lunger.

Tidlig å konkludere

Forskning viser at friske mennesker vil kunne tåle forholdsvis store mengder støvpartikler, mens personer med lunge-, hjerte- og karsykdommer kan bli syke ved langt lavere mengder.

- Det er viktig å finne ut om det støvet vi merker episodevis om vinteren har helsemessig betydning eller om det “bare” fører til forbigående ubehag, sier Schwarze.

I teorien kan disse steinpartiklene også bidra til å utvikle sykdommen fibrose (bindevevsansamling i lungene) på samme måte som kvarts. Dette fordi cellene mobiliserer motstand mot mineralene. De er ikke nedbrytbare slik som biologisk materiale, og mobilisering over lang tid kan føre til fibrose.

Schwarze understreker allikevel at det er vanskelig å skille effekten av kulde, veistøv, støv fra forbrenningsprosesser og eventuelle infeksjoner fra hverandre fordi disse forholdene ofte opptrer samtidig.

Forsøk på rotter

- Det er uvisst hvordan mineralene vil virke inn på organismen når de innåndes direkte. I tillegg gjenstår det å finne ut hvordan koblingen er mellom tungmetallene eller overflatestrukturen på mineralene og danningen av frie oksygenradikaler, som man mener har stor betydning for å utløse betennelsesreaksjoner i lungene.

Neste skritt blir derfor å gjøre flere undersøkelser på hvordan mineralpartiklene virker på lungene hos rotter, og om fibrose kan utløses av enkelte typer partikler med lite eller ingen kvarts også, avslutter Per Schwarze. Han har, med støtte fra Forskningsrådet, forsket på emnet i tre år sammen med en stipendiat, forsker og ingeniør.

Powered by Labrador CMS