Har gravide kvinner virkelig en egen glød eller er «gravidglød» bare et sosialt konstruert begrep? (Foto: Marcus Lundstedt / Scandinav / NTB Scanpix)

Spør en forsker: Har gravide en spesiell glød i huden?

Gravide får ofte høre at de har en spesiell glød. Er det bare en myte eller gjør svangerskap underverker for huden? 

Du har sikkert lest om det i glansede magasiner, eller hørt vordende mødre få komplimenter for deres strålende utseende. Kanskje har du også erfart det selv, eller observert en gravid venninne som du synes ser ekstra bra ut om dagen. 

Skal vi tro de rosende ordene om «gravidgløden», kan det virke som at gravide har en annerledes utstråling og hudtype enn andre kvinner.

Men har de egentlig det?

Vi spurte Iren D. Hjellestad. Hun er lege og forsker på hormoner ved Hormonlaboratoriet ved Haukeland Sykehus i Bergen.

Konklusjonen hennes var soleklar.

– Ja, det er virkelig!

Det første Iren D. Hjellestad sier da vi ringer er at ja, gravidglød er et virkelig fenomen.

– Gravidglød observeres fra andre trimester av svangerskapet, og noen beholder gløden hele graviditeten ut.

Hun forteller at det er mange spennende hormonelle forandringer i kroppen til den gravide kvinnen. Noen av disse forandringene bidrar til at kvinnen ser annerledes ut. På godt og på vondt.

– Noen nyter godt av de hormonelle forandringene, mens andre opplever disse som svangerskapsplager de gjerne skulle vært foruten, forteller Hjellestad.

Mer blod

At gravide kvinner har hormoner som løper litt løpsk er også noe vi ofte hører i forbindelse med graviditet. Men på hvilken måte kan dette få huden til å gløde?

Hjellestad forklarer at hormonene virker på ulike måter som får huden til å gløde og skinne litt ekstra.

– Det er to hormoner som er spesielt viktige under en graviditet, og det er hormonene østrogen og progesteron. Disse er viktige for å understøtte svangerskapet og fosteret. Nivået av disse øker gradvis utover i graviditeten, og det er disse som påvirker kvinnens hud og glød.

Et foster er helt avhengig av morens blod via morkaken for å få i seg nødvendige næringsstoffer, energi og oksygen. Det gjør at moren må produsere mer blod for å kunne tilføre fosteret nok av de livsviktige stoffene.

Hjellestad forklarer at dette er en del av årsaken til gravidgløden.

– Østrogen sørger for en utvidelse av kvinnens blodårer for å sikre god blodtilførsel til morkake og foster. Blodvolumet øker i tillegg med opptil 50 prosent. Dette fører til økt blodgjennomstrømming også i huden, spesielt i huden i ansiktet.

Fetere hud

Hjellestad forteller også at de økte nivåene av progesteron og østrogen gjør at talgkjertlene i huden produserer mer olje.

– Sammen med økt blodgjennomstrømming i huden gir dette inntrykk av en frisk hud med god farge, fin glans og et fyldigere uttrykk. Det er dette som gjerne beskrives som «gravidgløden».

Men ikke alle nyter godt av dette.

– Dessverre er det også mange som opplever såkalte graviditetskviser, som også er et resultat av den økte talgproduksjonen. Så dersom man opplever at man har gravidglød er det bare å nyte det så lenge man kan, oppmuntrer Hjellestad.

Hun forteller også at hormonene gjør andre krumspring som kan gjøre at man oppfatter den gravide som ekstra vakker.

– Østrogen og progesteron stimulerer brystenes kjertelvev og blodårer og bidrar også til lagring av fett omkring hofter, øvre del av lår og mage. Dermed bidrar dette til et sensuelt uttrykk hos den gravide kvinnen, med sine flotte bryster og myke former.

Hjellestad påpeker også at mange gravide kvinner kan føle seg ekstra flotte, og at de kanskje kan stråle litt av seg selv og ikke bare på grunn av utvidede blodårer. 

– Mange gravide kvinner føler seg spesielle når folk reiser seg opp for dem på trikken og holder dører åpne for dem. Dersom kvinnen er så heldig å oppleve flere positive sider ved graviditeten enn negative, kan dette kanskje få henne til å stråle litt ekstra. Hun kan føle seg mer kvinnelig og få økt selvfølelse.

Powered by Labrador CMS