Nytt håp for barnløse med endometriose
De har like gode sjanser ved prøverørsbehandling som andre barnløse, og kirurgi kan hjelpe. Norsk forskning sikrer bedre assistert befruktning for kvinner med endometriose.
Fakta om endometriose:
Rundt 1 av 10 kvinner har livmorslimhinne andre steder i kroppen enn i livmorhulen. Vanligvis er det snakk om bukhinnen nederst i bekkenet.
Når disse kvinnene har menstruasjon blør de ikke bare ut fra livmorhulen, men også fra de små flekkene de har inne i bukhulen. Når kroppen blør et sted den ikke skal blø, reagerer den med betennelse. Det er den som kan gjøre det vanskelig å bli gravid.
Betennelsen virker sannsynligvis inn på alle trinnene i befruktningsprosessen - litt som å strø sand i et maskineri.
Endometriose kan finnes nesten over alt i kroppen, men det klart vanligste er på bukhinnen eller som cyster på eggstokkene (de kan oppdages med ultralyd).
Ifølge Opøien ville han fått en nobelpris om han visste hva som var årsaken til endometriose, men forskerne mener det er noe med immunsystemet til de kvinnene som rammes.
Under menstruasjon blir noen celler klemt bakover og ut i bukhulen, men kroppen tar seg som regel av dette. Hos enkelte kvinner fungerer ikke forsvaret, og cellene fester seg på bukhinnen og fortsetter å vokse.
Sykdommen har to viktige symptomer: Smerter - noen kvinner har veldig vondt hver gang de har menstruasjon - og infertilitet. Problemet er underdiagnostisert.
Kilde: Overlege og forsker Hans Kristian Opøien
Det er ikke hver dag internasjonale retningslinjer blir endret på bakgrunn av en norsk doktorgrad, men det er tilfelle for arbeidet til overlege og forsker Hans Kristian Opøien.
Det handler om prøverørsbehandling og en sykdom som rammer rundt 10 prosent av alle kvinner. Vi kan si at de har litt livmor på avveie, fordi de har livmorslimhinne som vokser på steder hvor den ikke hører hjemme.
Oftest vokser vevet i buken, men det kan også finnes andre steder i kroppen - til og med i nesen eller i hjernen. I menstruasjonsperioden blør det, noe som gir kronisk betennelse og bidrar til barnløshet.
I behandlingsprogram med prøverør er det nesten to av tre kvinner som ender med å få barn. En vanlig antagelse har vært at kvinner med endometriose har dårligere muligheter til å få barn ved slik behandling.
Doktorgradsarbeidet til Opøien viser at det ikke stemmer. Ved standard prøverørsbehandling blir de like hyppig gravide som andre barnløse damer.
- Det er til veldig oppmuntring for infertile kvinner med endometriose, sier han.
Anbefaler kirurgi
- Vi ser at det går bedre med disse kvinnene enn man skulle tro ut fra de tallene som forelå i samlestudier og internasjonale retningslinjer, forteller han.
Forskeren studerte pasienthistorien til alle kvinner som fikk prøverørsbehandling ved Reproduksjonsmedisinsk seksjon ved Oslo universitetssykehus Rikshospitalet fra 1995 til 2011.
Her var Opøien forsker og overlege mens undersøkelsen pågikk. Forskningen ble finansiert av Nasjonal kompetansetjeneste for kvinnehelse. I dag er Opøien overlege ved Ahus.
Doktorgraden hans viser også at kvinnene har bedre utsikter til å bli foreldre dersom endometriosen i bukhinnen blir fjernet før prøverørsbehandlingen.
Kvinner som utredes for barnløshet blir gjerne lagt i narkose for en kikkhullsoperasjon. Endometriose blir ofte oppdaget under en slik undersøkelse - faktisk hos én av tre barnløse kvinner.
- Noen ganger har endometriose i buken blitt fjernet, andre ganger ikke, alt etter kirurgens egen oppfatning. Nå fins det ingen unnskyldning for å la være å fjerne endometriosen når man står der med endoskopet i buken, sier Opøien.
Det tar bare 5-10 minutter ekstra å svi vekk vevet med laser eller elektrisk strøm. Blant kvinnene Opøien har som datamateriale i sin undersøkelse, betyr fjerningen at 7 prosent flere blir gravide.
Cyster bør ikke fjernes
Allerede i 1997 kom det en forskningsrapport som viste at kvinner som fjernet endometriosen i bukhinnen, hadde lettere for å bli gravide på vanlig måte. Likevel har ikke alle vært overbevist om at den samme effekten fantes for prøverørsbehandling.
- Jeg mener jeg har avsluttet den diskusjonen nå, sier Opøien.
Endometriose kan også finnes som cyster på eggstokkene. Disse lønner det seg i utgangspunktet ikke å fjerne, ifølge forskeren. Når man fjerner en cyste vil man også fjerne mange egg, slik at det blir færre å jobbe med i prøverørsbehandlingen.
Opøien er selv kirurg, og forteller om en opplevelse av at det fantes to grupperinger på dette området: De som var veldig opptatt av selve prøverørsbehandlingen, og de som var opptatt av kirurgien.
- Da jeg startet denne forskningen var mitt inntrykk at de to gruppene ikke snakket så veldig godt sammen. Målet var å føre dem sammen, sier forskeren.
Det ser ut til at målet er nådd. Opøiens resultater ble tatt inn i europeiske retningslinjer i januar i år, nærmere bestemt retningslinjene til European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE).
- Visst pokker er jeg stolt. Det er flott at resultatene ikke bare havner i en bokhylle et sted, sier Opøien.
Lenker:
European Society of Human Reproduction and Embryology: Management of women with endometriosis (PDF)
Opøien mfl; In vitro fertilization is a successful treatment in endometriosis associated infertility. Fertility and Sterility; april 2012;97(4):912-8.
Opøien mfl; Complete surgical removal of minimal and mild endometriosis improves outcome of subsequent IVF/ICSI treatment. Reproductive BioMedicine Online; september 2011; 23(3):389-95.
Opøien mfl; Do endometriomas induce an inflammatory reaction in nearby follicles? Human Reproduction; juli 2013; 28(7):1837-45.