Vordende mødre som utsettes for ekstremt stress, ser ut til å endre sine barns gener slik at også de blir mer følsomme for stress. Påvirkningen vedvarer i årevis etter at barnet er født.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det er vel ingen som tviler på at mor påvirker barn mens barnet fortsatt er i magen. En ny studie viser hvor sterk denne påvirkningen kan være.
Mødre som lever i situasjoner med svært høyt stressnivå, påvirker sitt ufødte barns gener og gjør det mer påvirkelig for stress.
– Det er klart at ni måneder i livmoren er ekstremt viktig for barnas helse senere i livet, sier Anne Cathrine Staff, professor II ved Universitetet i Oslo og leder for Forskningssenteret for fødselshjelp og kvinnesykdommer.
”Stressgen” aktivert
Studien, som er gjennomført av tyske forskere ved University of Konstanz, har fulgt 25 kvinner og deres barn, som i dag er mellom ti og 19 år gamle.
Kvinnenes hjemmesituasjon under graviditeten var ekstrem: samtlige bodde med en konstant trussel om vold fra ektemann eller partneren.
Og det har påvirket barna deres: forskerne har sett at flere av ungdommene hadde fått endret ett spesielt gen, kalt glukokortikoidreseptoren, som regulerer kroppens hormonrespons l stress. Dette genet var blitt metylert hos tenåringene, som betyr at det hadde fått hektet på et lite molekyl som kan slå av et aktivt gen, eller motsatt: skru på et inaktivt.
Denne metyleringen ser ut til å ha gjort tenåringene mer følsomme for stress – de reagerer raskere, både mentalt og hormonelt, på stressende påvirkninger.
– Trenger oppfølgingsstudier
Forskerne skriver også at tenåringene ofte er mer impulsive, og at de kan slite mer følelsesmessig enn jevnaldrende.
Også tidligere studier har vist at partnervold kan påvirke barnet i mors mage. En norsk forskningsgruppe viste for eksempel tidlig på 1990-tallet at kvinner som rapporterte om partnervold under graviditeten hadde større risiko for at barna hadde for lav fødselsvekt.
– Dette er interessant, selv om det er en veldig liten studie som trengs å gjentas i andre befolkningsgrupper før man konkluderer med at dette er en mekanisme som forklarer barnas vansker etter slike svangerskap, sier Staff.
Barnas helse begynner i magen
Forskerne bak studien påpeker til BBC at studien både er liten, og at svært få gravide kvinner lever i tilsvarende situasjoner som deltagerne her har gjort. De sier også at andre faktorer, som for eksempel barnas sosiale miljø i oppveksten, også kan være involvert.
Allikevel mener de at det er livmoren som er nøkkelen til å forklare denne stressfølsomheten.
– Det som definerer barnas helse starter i svangerskapet, og partnervold med høy stresshormonrespons kan være en av mulige påvirkningsmekanismer, sier Staff.
Annonse
– Det trengs en større forskningsinnsats på dette feltet, også i Norge, mener hun.
B. Schei, S.O. Samuelsen og L.S. Bakketeig: Does spousal physical abuse affect the outcome of pregnancy? Scandinavian Journal of Social Medicine, 1991, vol. 19, nr. 1, side 26-31 (les sammendrag)