Annonse

The Rocking Professor

Det at Alfred Hanssen er en internasjonalt anerkjent fysikkprofessor hindrer han ikke i å være en avantgarde rocker. Det ene virker nærmest uløselig knyttet til det andre, for ingen av rockens mange hjelpemidler hadde eksistert om det ikke var for forskning innen fysikk.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Han har skuffer fulle av cd-er og hyller fulle av bøker om signalbehandling. I forbindelse med Forskningsdagene i september skal Alfred Hanssen og hans makker Per Hasvold vise ungdommen i Tromsø hvor viktig forståelsen for fysikk er for rocken.

29. september klokka 20.00 starter deres arrangement på ungdomshuset TVIBIT. Målgruppen er ungdom mellom 13 og 25, men Hanssen håper at mange fra byens rockemiljø tar turen innom.

Musikere tror på magi

"Musikk og fysikk er uløselig knyttet til hverandre. Alfred Hanssen med sin ergonomiske gitar foran fagbøkene."

Tenk på The White Stripes. To mennesker på scenen: Jack og Meg. To instrumenter: elgitar og trommer. I alle fall 14 forskjellige pedaler som manipulerer gitarlyden. Dermed kan Jack White få det til å høres ut som om han spiller bassgitar på The Seven Nation Army, selv om han ikke gjør det.

- Musikere tror på magi. Lyden er varm og fin, med mye oksygen når en musiker skal beskrive den. De romantiske forklaringene dominerer. Jeg vil forsøke å forklare hva som skjer med lyden ut fra en grunnleggende fysisk perspektiv, forteller Hanssen.

Hanssen bruker mange tekniske hjelpemidler for å vise den uatskillelige forbindelsen mellom fysikk og musikk. Han og Per Hasvold vil ta med seg ett tonn med utstyr som folk kan prøve ut.

Deres arrangement blir en pedagogisk rockekonsert med egenprodusert musikk. Underveis gir Hanssen og Hasvold forklaringer på hvorfor det de spiller høres ut som det gjør. De fysiske elementene i rock belyses ved eksempelets makt i stedet for med teoretiske utlegninger.

Fra Beatles til Nobelpris

"Ingen av rockens mange hjelpemidler hadde eksistert uten forskning i fysikk."

Eksemplene er mange og historiene enda flere. Synthen, som mange nå forbinder med Stevie Wonder og tidvis med Norges største musikkeksport - black metal - ble oppfunnet av den nylig avdøde Bob Moog, som var en fysiker.

- Når Bob Moog først laget synthesizeren var han sikker på at det ikke var en stor marked for den. Han trodde at ti stykker ville holde, og at de skulle brukes på fysikklabber. Men før han visste ordet av det ble det kjempeetterspørsel i musikkbransjen. Heldig er det, for Beatles hadde aldri laget Abbey Road uten synthesizeren, forteller den engasjerte professoren.

Alle vet at Beatles har formet rockehistorien på en helt unik måte. Det viser seg at de også har formet forskningshistorien.

- Tidlig på 1970-tallet hadde plateselskapet EMI en forskningsavdeling. Der utviklet fysikeren Godfrey Hounsfield CT scanneren, som benyttes i medisinske undersøkelser.

- Denne forskningen ble finansiert med penger EMI tjente på salget av Beatles plater. Fysikkeren fikk Nobelspris i medisin for sitt arbeid, og CT scanneren redder mange liv hver dag.

Mulitmilliardindustri

Alfred Hanssen har han tilgang på mye nytt og kommende rockeutstyr. Han er opptatt av at musikkindustrien er en voksende industri som mange bør ta del i. For det er mer til musikkbransjen enn Idol.

- Utvikling av musikkteknologi er en multimilliardindustri. Og en av inngangene til denne industrien kan man få gjennom fysikkfaget. Jeg tror at dette kan gjøre faget mer interessant for unge mennesker.

- Det hjelper ikke om en kommer med en pretensiøs holdning, og peker fingeren på folk som ikke kommer til oss for å studere.

Instrumenter for jenter

"Infeld Shark gitaren kombinerer brukervennlighet med kul design."

En av gruppene som er underrepresentert både innen rock og fysikk er jentene. Hanssen vil lette jentenes tilgang til begge deler. Fysikk og musikk har en del fellesproblemer med at de oppfattes som guttefag, og gutter rekrutterer som kjent gutter.

- Det er mange glitrende kvinnelige musikere som jeg vil snakke om. I tillegg skal jeg ta med meg instrumenter som er spesialtilpasset jenter. Og da tenker jeg ikke på utseende, men rent praktisk utforming. Jenter har eksempelvis ofte kortere finger enn gutter, og vanlige gitarer har ofte bydd på problemer.

Powered by Labrador CMS