Når ferien gjør deg syk

Har du noen gang blitt syk så fort du har fått noen dager fri fra en stresset hverdag? Da er det mulig at du burde hatt den medisinske diagnosen fritidssyk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nederlandske forskere har nemlig identifisert et relativt vanlig fenomen de har gitt navnet fritidssyke. En vesentlig del av befolkningen synes å være rammet av denne tilstanden.

Tre prosent syke så fort de får fri

I en pilotundersøkelse har forskerne ved Tilburg University funnet ut at tre prosent faktisk blir syke så fort de får en sjanse til å slappe av. Symptomene varierer fra utmattelse til muskelsmerter og kvalme om helgene, og gjerne forkjølelse og influensalignende symptomer i feriene.

Undersøkelsen ble gjennomført på 1 128 menn og 765 kvinner fra hele Nederland. Rundt tre prosent av både kvinner og menn rapporterte om symptomer som passet forskernes definisjon av fritidssyke.

I mange av tilfellene hadde menneskene hatt denne tilstanden de siste ti årene. De fleste som rapporterte om tilstanden satte symptomene i sammenheng med stress og problemer med å “skru av” når de tar pauser fra arbeidet.

Stressende å ha fri

De fritidssyke sa selv at de hadde problemer med overgangen fra arbeid til ikke arbeid, eller at de assosierte reise og ferie med stress.

Menneskene med størst sjanse for å utvikle fritidssyke har typisk mye å gjøre på jobben, og gjerne en sterk ansvarsfølelse. Personlige egenskaper er også viktige, for eksempel finnes det en del mennesker som syns det er vanskelig å slappe av, og mange med en stor trang til å prestere.

- Immunsystemet kollapser

- Å slappe av kan være veldig stressende for mange mennesker. Når de går av livets tredemølle kollapser immunsystemet. Noen ganger er det den eneste måten de klarer å slappe av på, sier professor Cary Cooper til BBC. Han er president i International Stress Management Association.

- Men fritid kan også være stressende fordi det betyr at dagen er ustrukturert. Mennesker må etablere menneskelige forhold på nytt, og brukte tid sammen med familien. Mange er ikke vant til dette, og syns det er stressende. Det vil ha en virkning på immunsystemet, fortsetter Cooper.

Forskerne selv fremhever at det trengs flere studier før man kan identifisere hvorfor mennesker påvirkes slik at de blir syke av å ha fri.

Referanse:

Psychotherapy and Psychosomatics: Leisure Sickness: A Pilot Study on Its Precalence, Phenomenology and Background

Powered by Labrador CMS