Personer som har vokst opp i mindre sentrale kommuner flytter hjemmefra 1,4 år tidligere enn personer som har vokst opp i sentrale kommuner. Fire av ti som flytter, havner i større byer.
Det viser analysen “Når flytter de unge hjemmefra?” av SSB-forsker Lars Dommermuth.
Analysen er basert på Studien av livsløp, generasjon og kjønn (LOGG) - en av de største og mest omfattende intervjuundersøkelsene som er gjennomført i Norge, med over 15 000 intervjuede.
Oppvekstvilkår påvirker flyttetidspunktet
- Unge voksne som har vokst opp med begge foreldre, flytter senere ut enn de som har bodd sammen med mor eller far, forteller Dommermuth.
For dem som tilhører den første gruppen, har halvparten flyttet ut ved 19,3 år, mot 18,9 år for de andre.
Regionale forskjeller
Også landsdelen de unge bodde i før de fylte 15 år, har betydning for når de flyttet hjemmefra. Personer som vokste opp i Nord-Norge, var yngst når de flyttet ut, mens ungdom i Oslo og Akershus var eldst.
- Regionale forskjeller gjenspeiler at flyttingen ofte er knyttet til utdanning eller arbeid. Ungdom i Oslo og Akershus trenger ikke å flytte hjemmefra for å utnytte de mange mulighetene som finnes i denne regionen, forklarer forskeren.
Flytter tidlig i usentrale strøk
De som vokser opp i de minst sentrale kommunene, flytter tidligere ut enn de som vokser opp i sentrale kommuner. (Sentralitet er definert ved reisetid til nærmeste tettsted.)
I de minst sentrale kommunene hadde halvparten flyttet når de var 18,1 år, 1,4 år tidligere enn ungdom i de sentrale kommunene. Dette skyldes antakelig dårligere muligheter for videregående utdanning på hjemstedet.
Flytter til sentrale kommuner
Hvis man flytter, går det stort sett kun én vei: til en mer sentral kommune.
- Fire av ti som har vokst opp i en av de minst sentrale kommunene, bor i en mer sentral kommune i dag, opplyser Dommermuth.
Men ikke alle flytter til og blir boende i større byer. Rundt halvparten av de som vokste opp i en mindre sentral kommune, bor også senere i en slik kommune.
Utdanning påvirker
Jo høyere utdanning, desto senere er utflyttingsalderen. De med høyere utdanning venter lenger, enten fordi de ikke har nok ressurser til å etablere seg, eller fordi det ikke er nødvendig å flytte for å ta utdanning.
De med lav utdanning begynner tidligst i arbeidslivet og flytter i kanskje også på grunn av et samliv. Analysen viser også at kvinner med høyere utdanning flytter senere hjemmefra, mens denne sammenhengen ikke er entydig for menn.