Påsken er ofte klisterføre, men det går også an å få feste med bare voks, forteller langrennsforsker Thomas Losnegard. Han deler sin beste tips for å få både god glid og godt feste. (Foto: Jarle Stokland)
Her er skiekspertens beste smøretips til påsketuren
Med enkle grep kan du gjøre årets påsketur til en optimal skiopplevelse, mener langrennsforsker. Her er de beste smøretipsene hans.
Lider du av smøresperre eller kanskje klisterangst? Slapp av, å smøre ski bør hverken være vanskelig eller spesielt tidkrevende. Så hvis du er villig til å investere litt tid, kan du få en helt annen opplevelse i skisporet.
– Setter du av en halvtime før selve skituren til prepping av ski, så vil du garantert få en mye bedre skitur. Men husk å gjøre smørejobben inne i varmen, da blir det mye enklere å jobbe med både festevoks og klister, forteller skiekspert Thomas Losnegard.
Han er førsteamanuensis i skiidrett og hovedansvarlig for langrennsforskning på Norges idrettshøgskole. Her er tipsene hans for de som skal ut på ski i påsken:
Få glid på skia
Godt feste og glid er det du trenger for en optimal skitur. Ifølge Losnegard finnes det to metoder for å få god glid på skiene:
1. Bruk glidvoks
Du trenger glidvoks, et strykejern og to forskjellige skraperedskaper. En vanlig plastskrape, eller plastsikling på skispråket, og en liten skrape til å fjerne smøring fra midtranden, en såkalt midtrandsikling.
Før du starter, må all gammel festesmøring fjernes fra skiene. Det gjør du enklest med en skrape og klisterfjerner. Har du gammelt klister, kan det enkelt fjernes ved at du legger papir på klisteret, varmer papiret med strykejernet og skraper av.
Når skiene er rene for gammel smøring, kan du starte å legge på glidvoksen. Legg glidvoksen inntil strykejernet så den smelter og lag en stripe på begge sider av midtranden på skien. Bruk deretter strykejernet til å fordele voksen jevnt utover skien. Når glidvoksen har blitt kald, så tar du og skraper av glidvoksen. Jobb alltid i skiens retning. Fjern glidvoksen fra midtranden først ved hjelp av en midtrandsikling. Deretter tar du en plastsikling og fjerner voksen fra resten av skien. Avslutt med kantene. På klassiskski trenger du bare å legge glidvoks foran og bak på skiene.
2. Fjern det øverste belegget på skia
Et alternativ er å skrape deg til god glid med en såkalt stålsikling. Dette er en skarp gjenstand som er spesiallaget for å skrape av det øverste belegget på skiene.
Tanken bak denne metoden er at glidvoks ikke klarer å mette skiene med voks, og dermed ikke har så god langvarig effekt.
Bruk stålsiklingen til å skrape vekk det øverste belegget på sålen. Hvis skiene er gamle må dette repeteres flere ganger til du får en jevn såle.
Her kan du se hvordan langrennsforskeren selv gjør det:
Feste med eller uten klister
Påske er ofte klisterføre, men det går også an å få feste med bare voks. Så når du skal få feste på skiene har skieksperten også to oppskrifter:
1. Voks på påskeføre
Du trenger sandpapir, festevoks og en kork.
Start med sandpapiret (cirka 80 i korning) og puss i det området hvor du skal legge festesmøringen. Dette er viktig for at smøringen skal feste seg på skien, spesielt etter at du har brukt glidvoks.Velg så en festevoks som er aktuell for dagens føre.
For å unngå at smøringen skal klumpe seg på sålen, så bruk kanten på skismøringen. Påfør rikelig med smøring på skiens midtparti. Deretter bruker du en kork og drar ut festevoksen. Jobb med en side av skien om gangen. Når du er ferdig, skal du nesten ikke se spor av smøringen på skien. Legg mellom to til fire lag med festevoks på skiene. Har du stive ski, bør du legge flere lag smøring enn om du har myke ski.
2. Klister blir mindre grisete innendørs
Du trenger klister og en kork.
Klister kan være en «grisejobb», men hvis du jobber innendørs blir jobben straks mye lettere. Med en romtemperert klistertube blir det mye enklere å påføre den i ønsket smøresone, og skiene blir helt fantastiske i sporet, ifølge Losnegard.
Legg en stripe med klister på hver side av midtranden. For å jevne klisteret utover skien kan bruke en kork. Men hvis du er like tøff som skiforskeren, så bruker du håndbaken. Da får du enda bedre kontroll på klisteret. Jobb med en side om gangen og gi deg ikke før skien er helt fri for klisterklumper.
Se hvordan du får bedre feste i videoen under:
Skitur uten smøring
Og hvis du fortsatt sliter med smøreangst, så finnes det håp for en skitur i påsken likevel. Lettvinte produkter som teip, festespray og felleski gjør det fullt mulig å få meget gode ski uten å være nær et smørebord. Eller du kan ta frem sandpapiret:
– Hvor mye arbeid man ønsker å legge i en skitur avhenger av ambisjonene man har for turen. Hvis du ikke er på jakt etter det optimale festet, så kan det en siste mulighet er å «rubbe» skiene. Dersom det er rundt null grader og gjerne fallende snø, så kan man bruke et grovt sandpapir og bare pusse i smøresonen.
Han minner om at Vegard Ulvang vant OL-gull i 1992 på denne måten, takket være tips fra en danske rett før start.
– I dag får man kjøpt rene rubbski, men det er fullt mulig å lage seg slike ski selv.