Studietilbud på engelsk, høy kvalitet på studiene og godt omdømme for studier og forskning er hovedårsakene til at internasjonale studenter velger å studere i Norge.
– Verdensrangeringen av universitetene var viktig for meg, og jeg så at Universitet i Bergen var høyt oppe. Forventningene mine har blitt innfridd, og både akademisk og sosialt er jeg svært fornøyd.
Det sier amerikanske James Hathaway, som tar en toårig mastergrad i offentlig administrasjon. Han er ikke alene om å være fornøyd med valget han gjorde etter å ha søkt på nettet etter studier utenfor hjemlandet.
Hele 85,5 prosent av de spurte studentene sier at de er fornøyde eller svært fornøyde med studieoppholdet sitt i Norge, noe som er en økning fra 2008.
Resultatene kommer fra en omfattende spørreundersøkelse blant internasjonale studenter i Norge, der målet er å få vite mer om hvordan Norge oppfattes som studie- og forskningsland i utlandet.
Omdømmeundersøkelsen 2010 er utført blant 25 norske universiteter og høgskoler.
- Annet kulturelt perspektiv
Da Hathaway lette på nettet for å finne ut hvor han skulle ta mastergraden sin, så han mest for moro skyld på tilbud utenlands.
Han kom over studieinformasjon fra Universitetet i Bergen (UiB) som fanget interessen.
– Jeg syntes forskningen og det akademiske miljøet så stimulerende ut, i tillegg får jeg et annet kulturelt perspektiv ved å studere her. Jeg ville utvide horisonten min.
Halvparten vil jobbe i Norge
Omdømmeundersøkelsen viser at halvparten av de internasjonale studentene som tar en hel grad i Norge, ønsker å jobbe her til lands etter at de er ferdige med studiene. I forrige undersøkelse svarte flesteparten at de ikke visste.
Studentene fra USA er mest positive, der hele 8 av 10 tenker på å finne seg en jobb i landet. Hathaway beskriver det som en drømmemulighet.
– Jeg undersøker nå doktorgradsprogrammer på de norske universitetene, og kan se for meg å bli her lenger. Arbeidslivet er lettere her enn i USA, det er nesten som et ”worker’s paradise”.
Hathaway jobber selv på kafé ved siden av studiene.
– Jeg synes det er en utrolig mulighet å kunne studere fulltid og jobbe ved siden av. I USA hadde det vært mye vanskeligere. Selv om ting koster mer her, er det lettere å leve av det man har, forteller han.
Vil studere på engelsk
Studieprogrammer på engelsk er den aller viktigste årsaken til at studenter velger Norge som studieland, ifølge Omdømmeundersøkelsen 2010.
Annonse
For James Hathaway var dette et sentralt punkt på listen sammen med akademisk frihet. Flertallet av studentene i undersøkelsen benytter seg av engelskspråklige studier.
– Alle fagene mine er på engelsk, og det hadde vært utenkelig for meg å ta dem hvis de var på norsk. For meg var det også viktig med frihet til å velge klasser og tema for masteroppgaven. Det har man mer av her enn i USA, sier han.
Masterstudenten setter også pris på en tettere og mer avslappet kontakt mellom student og lærer enn man har i USA. Det tok ham nesten flere måneder å vende seg til å kalle foreleserne ved fornavn, forteller han og ler.
Norske studenter har også færre undervisningstimer enn i USA, på godt og vondt.
– Du må motivere deg selv. Det krever litt mer selvdisiplin for å lese, spesielt når det er fint vær. Men jeg liker det, forteller Hathaway.
Kommer for norsk natur
Norge var førstevalg for sju av ti respondenter i undersøkelsen, særlig for tyske og amerikanske studenter.
– Tiden går for fort, og jeg drar hjem om bare to måneder. Jeg trives så godt her, og skulle gjerne vært lenger enn et halvt år, sier Susanne Faber fra Tyskland. Hun tar en bachelorgrad i økonomi, og er for tiden utvekslingsstudent på UiB gjennom Erasmus.
Ni av ti tyske studenter er i Norge på utvekslingsopphold.
– Jeg ville komme hit blant annet fordi jeg hørte at universitetet var godt ansett, og at de har små grupper der man kan jobbe tettere sammen. I Tyskland har vi alltid store klasser, så det kan være vanskeligere å lære, forteller hun.
Seks av ti utvekslingsstudenter oppgir norske natur og villmarksliv som en viktig faktor for å reise til Norge, særlig gjelder dette for studenter fra Tyskland og Polen. Det var også viktig for Susannes valg.
– Det var ikke bare studiene som trakk meg hit, det var også den norske kulturen og folket, og ikke minst naturen. Å kunne gå en tur i fjellene og svømme i fjorden er noe av det jeg liker best med å være i Norge, sier Faber.
Annonse
Norsk sjenerthet
Før reisen til Norge leste James en bok om norsk kultur, og var forberedt på det som ble beskrevet som ”den norske sjenertheten”. Han forventet at det skulle bli vanskelig å bli kjent med nordmenn.
– Noe av første jeg og kona mi gjorde da vi kom hit, var å bli med i en kirke, og det tok bare rundt to uker før vi ble invitert hjem til noen. Deltidsjobben min har også gjort det lettere å få kontakt med nordmenn.
– Norsk og amerikansk kultur er likere enn man tror, og jeg føler meg ikke som en utlending her, sier Hathaway.