Regnskogen raseres raskere

Satellittinformasjon fra Brasil viser at ødeleggelsen av regnskogen i Amazonas skyter fart på nytt. Avskogingen har økt med hele 40 prosent fra 2001 til 2002, og har ikke vært større siden toppåret 1995.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I en liten periode så det ut som det skulle gå bedre med regnskogen i Brasil. De nye tallene følger nemlig noen år med litt saktere avskoging.

Hogsten nådde et høydepunkt fra 1994 til 1995, da mer enn 29 000 kvadratkilometer ble ødelagt. Så ble avskogingen kraftig redusert fram til 1997, men begynte å stige etter det igjen.

I perioden 2000 til 2001 ble nesten 16 000 kvadratkilometer hogd ned av selskaper og bønder. Dette var 13 prosent mindre enn året før, men nedgangen var kortvarig.

Nest høyeste avskogningstakt

Nye satellittdata fra det brasilianske romforskningsinstituttet INPE (National Institute for Space Research) viser at avskogningen har økt med hele 40 prosent fra 2001 til 2002.

Tallene viser den nest høyeste avskogningstakten i løpet av de siste 30 åra for Amazonas, bare forbigått av nedhoggingen i 1995.

- Vår tids mest uopprettelige miljøkatastrofe har skrudd opp tempoet. Den hurtige ødeleggelsen av klodens rikeste økosystem, hvor kanskje så mye som 80 prosent av alle jordas plante- og dyrearter holder til, truer klodens framtid, sier Lars Løvold, leder i Regnskogsfondet, i en pressemelding.

Bare i løpet av de første månedene i 2002 mistet verden 25 000 kvadratmeter regnskog i Brasil. Dette er et område på størrelse med Belgia.

De siste 15 årene har 243 000 kvadratkilometer blitt avskoget. Dette er fem prosent av hele brasilianske Amazonas.

Soyaindustri

- Vi hadde et lite håp om at situasjonen ikke var fullstendig ute av kontroll. Nå må det iverksettes drastiske tiltak for å snu utviklingen, sier Løvold.

En av teoriene for å forklare den voldsomme økningen er oppblomstringen av soyaindustrien i Brasil. Enorme skogområder raseres for å etablere plantasjer for soyadyrking.

Brasil er faktisk i ferd med å ta igjen USA som verdens ledende soyaeksportør. Vestlige land importerer soya blant annet til bruk som kraftfor til kjøttindustrien.

Varsler tiltak

Etter at tallene ble offentliggjort har Brasils miljøvernminister Marina Silva varslet nødtiltak for å verne regnskogen, men hun har en vanskelig jobb.

På den ene siden har Brasil et nytt satellitt- og radarovervåkningssystem til flere millioner dollar, som gir mer enn nok nøyaktig informasjon om hvor avskogingen forekommer.

På den andre siden har budsjettkutt på bakken ført til at de som kunne ført kontroll med hogstenen ikke har mulighet til å sette i gang operasjoner for å arrestere de som driver ulovlig hogst og jordbruk - de har ikke en gang penger til å kjøpe bensin til bilene å båtene sine for å komme seg rundt, forteller BBCs korrespondent.

Slipper straff

I tillegg finnes det smutthull og korrupsjon i Brasils kaotiske rettssystem slik at de som blir tatt for å ødelegge regnskogen nesten alltid slipper unna uten straff, skriver BBC.

Ifølge WWF er det ikke nødvendig å ødelegge regnskogen for å øke soyaproduksjonen i Brasil. 30 prosent av det avskogede landskapet står tomt, og kan brukes til jordbruk. Det kan også gjøres mye for å forbedre jordbruksmetodene og øke produktiviteten.

Lenker:

Regnskogfondet: Dystre avskogingstall for Amazonas
BBC: Amazon destruction speeds up
Romforksningsinstitutt: INPE
New Scientist: Destructon of Amazon rainforests accelerating

Powered by Labrador CMS