Dropper forskernes råd om vern av skog

Flertallet på Stortinget vil ikke binde seg til forskernes råd om vern av norsk skog. Naturvernerne raser og snakker om svik og unnfallenhet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Miljøvernminister Børge Brende (H) får støtte fra Fremskrittspartiet og Senterpartiet når regjeringen legger opp til frivillighet fra skogeierne for å verne større deler av norsk skog. Den private eiendomsretten og et ønske om å unngå konflikter, er viktige argumenter når stortingsflertallet går inn for vern basert på frivillighet.

Stortingsflertallet er dermed på kollisjonskurs med rådene fra forskerhold:

Utredninger fra Skogforsk og Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) slår fast at minst 4,6 prosent av dagens produktive skogområder må vernes for å redde truede og sjeldne arter og skogtyper.

Arbeiderpartiet og SV var alene om å gå inn for en bindende målsetting da stortingsmeldinga om rikets miljøtilstand ble behandlet tirsdag.

Smålig og tilfeldig

Norges Naturvernforbund mener det er smålig å ikke binde seg til et forpliktende mål om å verne 4,6 prosent, slik forskerne anbefaler.

- I dag verner vi rundt 1 prosent. Det er alvorlig lavt og uviljen til å vedta et forpliktende mål vitner om total mangel på handlekraft, sier informasjonssjef Kåre Olerud i Norges Naturvernforbund til NTB.

- Dette handler om å sikre truede arters overlevelse og å ta vare på vår naturarv. Langt fattigere land enn Norge tar seg råd til å verne mye større områder enn det vi gjør. Norge er flinke til å snakke om vern av regnskogen i Brasil, men makter altså ikke selv å følge opp, sier Olerud.

Natur og Ungdom mener at regjeringen vrir seg unna ansvaret:

- Situasjonen er kritisk for det biologiske mangfoldet. Men flertallet lukker øynene for det som skjer og lar tilfeldighetene avgjøre om artene sikres eller ikke, tordner Natur og Ungdom-leder Ane Hansdatter Kismul.

Fornøyde eiere

Norges Skogeierforbund er derimot godt fornøyd med utfallet av skogvern-debatten:

- Vi har fått tilslutning for vårt syn om å få ned konfliktnivået mellom Staten og skogeierne. Historisk har skogvern handlet om en “ovenfra og ned-holdning”, uten respekt for eierne og menneskene, sier næringspolitisk sjef Inge Fjalestad i Norges Skogeierforbund til NTB.

Nå ser han fram til at skogeierforbundets 45 000 medlemmer får skogvern nærmest som et fremtidig markedsområde.

- Ja, regjeringen bestiller og vi stiller opp. Skogeierne har frivillig fremsatt tilbud om vern av 36 000 dekar skog. Vi har vist at det er uproblematisk å kombinere skogvern og skogdrift, sier Fjalestad.

(NTB)

Powered by Labrador CMS