Urørt regnskog i lynrask forandring

Det er dramatikk langt inne i den uberørte jungelen i Amazonas. Hele skogen er i ferd med å forandre seg - i racerfart.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Endringene i regnskogen er virkelig påfallende, sier William Laurance fra Smithsonian Tropical Research Institute i Panama. Det er litt skremmende å se at gammel, urørt skog kan forandre seg så dramatisk og så fort.

Vokser fortere

I løpet av de to siste tiårene har de fleste trærne begynt å vokse mye fortere, og skogen har blitt mer dynamisk, skriver forskerne.

Eldre trær dør fortere, og nye vokser opp. Dessuten er sammensetningen av tresorter også i forandring.

- Det er helt tydelig vinnere og tapere i kampen, sier Alexandre Oliviera fra University of São Paulo i Brasil.

Digre trær som vokser kjapt ser ut til å ta rotta på de mindre variantene som lever nede i skyggen.

Og dette kan være tegn på at økologien i regnskogen er i ferd med å forandre seg fundamentalt, mener forskerne. Når jungelen ommøblerer i trerekkene, skjer det også endringer med artene som lever av vekstene.

Mere mat!

Forskerteamet bak rapporten, som publiseres i Nature, har brukt de siste 20 årene til å undersøke livet og skjebnen til nesten 14 000 regnskogstrær, spredt over et område på størrelse med Norge.

Ingen er helt sikre på hvorfor skogen skifter ham, men forskerne har mistanker til at fenomenet har sammenheng med karbonet i atmosfæren. De siste 200 årene har mengden karbondioksid i lufta nemlig økt med 30 prosent, og mesteparten har kommet til siden 1960.

Plantene trenger karbonet fra lufta for å vokse, og det høye karbondioksidnivået i atmosfæren kan ha fått dem til å skru opp tempoet. Dermed blir konkurransen om lys og næringsstoffer hardere, og under slike forhold ser det ut til at de høye, raske trærne stikker av med seieren.

Menneskelig finger i spillet?

Nå trengs det mer forskning for å finne ut om de samme endringene også skjer i regnskogene andre steder på kloden. Det er stort sett vi mennesker som har sørget for økningen av karbon i lufta, siden vi har brukt de siste årene på å svi av olje, kull og skog. Dermed kan vi være medskyldig i forandringa i regnskogen.

Referanse:

Rapporten publiseres i Nature, 11. mars 2004.

Lenke:

Smithsonian Tropical Research Institute

Powered by Labrador CMS