Annonse

Blir kjent med kubemaneten

Glassaktig, gåtefull og stille. Forskere har kartlagt slektskapet mellom de ofte supergiftige box jellyfish-artene. Det kan gi bedre motgift.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Craybdea branchi, en kubemanet som lever utenfor kysten av Sør-Afrika. (Foto: Brent Viljoen)"

Kubemanet/box jellyfish

Det finnes omtrent 50 arter av kubemaneter rundt i verdens hav.

Lever ofte i varme kystnære områder.

De har vanligvis en plastposeformet kropp, og tentakler som kan bli lenger enn tre meter.

Selv om kubemanetene er enkle organismer, vet man at de kan ha opptil 24 øyne, og en evne til å danne seg et bilde av omgivelsene.

Ingen vet enda hvor godt de ser, eller hvilken rolle synet spiller i forplantning og spising.

De varierer også i giftighet. Mens noen er relativt harmløse, kan for eksempel den australske Chironex fleckeri drepe et friskt, voksent menneske på få minutter.

Gruppen kubemanetene tilhører den minste klassen av nesledyr, sammen med sjøanemoner og koraller, og andre maneter, som kan avfyre såkalte nematocyster, eller giftkapsler.

Kilde: NFSC

I boka Down under, som er en reiseroman fra Australia, skriver forfatter Bill Bryson om en episode hvor en mann skal ha skreket i bevisstløs tilstand etter å ha fått et rapp over armen av en box jellyfish.

Kubemanetene er vakre, men noen av dem er så giftige at de kan drepe et voksent menneske på få minutter.

Andre kan gi en gåtefull lidelse som innebærer en sterk følelse av å skulle rammes av noe grusomt, i følge en pressemelding fra Northeast Fisheries Science Center.

Nå har australske og amerikanske forskere gått sammen om å finne ut hvordan slektskapet er mellom de såkalte sjøvepsene, blant annet for å få oversikten over de ulike gifteffektene.

- Ved å slå fast forbindelsen mellom de forskjellige kubemanetene, kan denne studien bidra til framtidig utvikling av motgift og behandling for stikkene deres, sier Allan Collins, som er forsker ved National Oceanic and Atmosferic Administrasjon, i pressemeldingen.

"Flørtende oppførsel hos arten Copula sivickisi. I motsetning til mange maneter som yngler uten fysisk kontakt, har hannen og hunnen av denne arten et komplisert forplantningsritual. (Foto: Alvaro E. Migotto)"

Nær slektning – samme motgift?

Forskerne har brukt tre år på å ta DNA-tester av vevsprøver fra de forskjellige artene, som for det meste lever i varme kystnære strøk rundt på kloden, som Australia og Sørøst-Asia, og i varme havområder rundt Amerika.

Målet var blant annet å kartlegge utviklingen av de ulike artene i forhold til hverandre, og finne ut hvordan giften deres fungerte.

Funnene er presentert på internett i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society.

De regner den australske box jellyfish, Chironex fleckeri, som den største og giftigste kubemaneten. Dens nærmeste slekting, Chironex yamaguchii, har gitt dødelige stikk til folk i Japan og på Filippinene. Slike slektskap er nyttig informasjon for forskerne.

- Det finnes motgift mot Chironex fleckeri, og fordi den er nært i slekt med Chironex yamaguchi, kan motgiften kanskje virke mot denne arten også, sier Collins.

"Chiropsalmus quadrumanus finnes på kysten av Brasil til øst kysten av USA. Dette bildet er tatt på grensen utenfor North og South Carolina. (Foto: Bastian Bentlage)"

Kan identifisere merkelig syndrom

Hvis du er så uheldig å bli stukket for eksempel av den lille maneten Carukia barnesi som lever i havet utenfor nordøstkysten av Australia, kan du oppleve en mer uvanlig effekt av kubemanetenes gift – Irukandji syndrom.

I tillegg til å kunne gi ryggsmerter, hodepine og kvalme, kan Irukandji-syndromet gi en rammede en følelse av at alt kommer til å gå fryktelig galt.

Fordi forskerne nå har forsøkt å kartlegge hvilke maneter som er i slekt med hvem, kan de kanskje identifisere lidelsen hos mennesker som har vært i kontakt med andre maneter også.

- Vi vet kanskje ikke hvor alvorlig giftangrepet fra en bestemt kubemanet er, men hvis vi vet at dens nære slektninger kan gi folk Irukandji Syndrom, er det da svært sannsynlig at denne arten også forårsaker syndromet, soer Collins i pressemeldingen fra NFSC.

Kubemanetprosjektet fikk økonomisk støtte fra blant annet dykkerforeningen Professional Association of Diving Instructors (PADI).

Kilder:

Pressemelding fra Northeast fisheries Science Center: Scientists Unravel Evolution of Highly Toxic Box Jellyfish.

A. Collins m.fl. Evolution of box jellyfish (Cnidaria: Cubozoa), a group of highly toxic invertebrates. Proceedings of the Royal Society, 18.november 2009.

Powered by Labrador CMS