Annonse
Mann i trusa sitter på en seng med ryggen halvvegs til, i et halvmørkt rom. Han har hodet i hendene.
Det spiller ingen rolle hva som føret til utløsningen. Menn med POIS blir syke etterpå uansett.

Noen menn rammes av mystisk syndrom etter orgasme

Får du kraftig utmattelse, svake muskler, hukommelsesproblemer eller kløende øyne etter utløsning? Da kan du ha det sjeldne og mystiske syndromet POIS.

Publisert

Fenomenet ble oppdaget så sent som i 2002.

Da beskrev de nederlandske forskerne Marcel Waldinger og Dave Schweitzer to merkelige tilfeller: To mannlige pasienter ble skikkelig dårlige hver gang de fikk sædutløsning.

Rett etter orgasmen fikk mennene influensalignende utmattelse, smerter og en brennende følelse i kroppen. Etter omtrent en uke forsvant symptomene av seg selv.

Waldinger og Schweitzer kalte det post-orgasmic illness syndrome (POIS) – eller post-orgasmisk syndrom, oversatt til norsk.

I tiårene som fulgte, er det blitt dokumentert nesten 500 slike tilfeller.

Utmattelse og kløende øyne

Syndromet er sjeldent, men kan være temmelig plagsomt for de som rammes. De får altså store plager etter utløsning, uavhengig av om dette er i forbindelse med onani, samleie eller en spontan sæduttømming om natta.

Det er snakk om en hel rekke symptomer, som sterk utmattelse, muskelsmerter, muskelsvakhet, hjertebank, konsentrasjonsproblemer, kvalme, feberfølelse, hodepine, tett eller rennende nese, sår hals og røde, kløende øyne.

Symptomene kommer ofte raskt etter utløsningen. For noen er det snakk om bare noen få sekunder, mens andre får reaksjonen innen en time eller to. Ubehaget kan vare i opptil en uke, før det går over av seg selv.

Men hvorfor i all verden skjer dette?

Flere mulige forklaringer

Foreløpig har forskerne rett og slett ikke noe godt svar.

– Den nøyaktige patofysiologien er fortsatt uklar og gjenstand for mye debatt, skriver Benjamin Olasunkanmi Odusanya fra Bolton NHS Foundation Trust og hans kollegaer. De har oppsummert forskningen på feltet i en artikkel som nå er publisert i International Journal of Impotence Research

Det finnes for øyeblikket flere hypoteser om hva som kan ligge bak – alt fra hormonforstyrrelser til en dårlig regulering av det autonome nervesystemet. Men så langt er ingen av dem bevist.

Den best dokumenterte hypotesen sier at det handler om immunforsvaret.

Kriterier for POIS:

Tidligere forskning har vist at 97 prosent av mennene med diagnosen POIS oppfylte tre eller flere av disse kriteriene, mens 39 prosent oppfylte alle fem.

  1. Ett eller flere av følgende symptomer: Følelse av en influensalignende tilstand, ekstrem tretthet eller utmattelse, svakhet i muskulaturen, opplevelser av feber eller svette, humørforstyrrelser og irritabilitet, hukommelsesvansker, konsentrasjonsproblemer, usammenhengende tale, tett nese eller rennende nese og kløende øyne
  2. Alle symptomer oppstår innen noen få sekunder, noen få minutter, eller noen få timer etter utløsning som skjer ved samleie, onani eller spontant, for eksempel når man sover.
  3. Symptomer oppstår alltid eller nesten alltid når man har utløsning.
  4. De fleste av disse symptomene varer i rundt to til sju dager.
  5. Symptomene forsvinner av seg selv.

Kilde:  B. O. Odusanya m. fl., 2024.

Reagerer på egen sæd

Det kan rett og slett se ut som om mennene får en slags allergisk reaksjon på sin egen sæd.

I flere forsøk har menn med post-orgasmisk syndrom fått en prikktest. Dette er en vanlig allergitest hvor en dråpe av et stoff legges på huden, før legen bruker en nål til å prikke hull i huden under. Dersom du er allergisk for stoffet, vil det komme en hevelse i huden.

I dette tilfellet ble mennenes egen sæd brukt i prikktesten.

Da viste det seg altså at mange av dem nettopp fikk en allergisk reaksjon.

Saken er imidlertid ikke helt enkel. I andre undersøkelser har forskerne lett etter typiske immunstoffer som kroppen lager i allergiske reaksjoner. Men i flere tilfeller kunne de ikke finne noen.

– Veldig biologisk

Noen har også lurt på om syndromet kan ha psykiske forklaringer, men ingen har funnet dokumentasjon for dette, ifølge nettstedet MedPage Today. De skriver om POIS i forbindelse med at temaet ble tatt opp på det årlige møtet i American Urological Association. 

– Vi ser mange av disse pasientene, og vi kan ikke finne noen psykologisk komponent. Det er veldig biologisk, sier spesialist i seksualmedisin Rachel Rubin, ifølge MedPage Today.

– Det er bare så kjemisk. Når de ikke ejakulerer, har de det bra, og etter ejakulasjon endrer ting seg fullstendig.

Hun mener imidlertid det er et problem at vi generelt har lite kunnskap om POIS.

Foreløpig finnes det ingen egen behandling for syndromet.

Men leger og forskere har forsøkt en rekke ulike midler, for eksempel antihistaminer og testosteron. Forskere har også forsøkt å gjøre immunsystemet mindre følsomt ved å gi små injeksjoner av mennenes egen sæd under huden over lang tid.

Så langt ser det ut til at slike behandlingsformer i hvert fall kan hjelpe noen.

Allergi og tidlig sædavgang

Men vi trenger mer kunnskap om post-orgasmisk syndrom, mente forskerne på møtet i American Urological Association.

De ønsker å lage et register med informasjon om pasienter med POIS. Slik går det an å finne ut mer om disse problemene og hvordan de henger sammen med andre faktorer i mennenes liv.

Tidligere studier har for eksempel antydet at mange av mennene som lider av POIS, også har høysnue eller andre allergier. De har dessuten oftere problemer med for tidlig sædavgang under samleie. Kanskje kan problemene ha samme årsak?

I et tilfelle ble en mann behandlet for POIS, og som en bonus lettet også problemene med tidlig sædavgang.

Det er fortsatt mye vi ikke det om POIS, skriver Odusanya og kollegaene i sin gjennomgang.

– Men det finnes håndteringsstrategier, og det er viktig for alle klinikere som arbeider med slike problemer å ha god kunnskap om tilgjengelige alternativer og sannsynlighet for suksess.

Referanse:

B. O. Odusanya, I. Pearce & V. Modgil, Post orgasmic illness syndrome: a review, International Journal of Impotence Research, mars 2024. 

LES OGSÅ

Få med deg ny forskning

 

Powered by Labrador CMS