Forekomsten av diabetes type 1 og 2 øker i flere land, inkludert Norge.
Mellom 90 000 og 120 000 personer har diagnosen diabetes. Like mange antas å ha uoppdaget diabetes.
En av ti diabetespasienter har rapportert fotsår som brukte mer enn tre uker på å gro.
Fotsår hos diabetikere er forbundet med dårligere selvrapportert helse.
Dødsrisikoen blant diabetikere med fotsår er dobbelt så høy som resten av befolkningen og førti prosent høyere enn andre diabetikere uten fotsår.
– I tillegg har denne gruppen førti prosent høyere risiko for å dø enn andre diabetikere som ikke har hatt fotsår, sier Marjolein M. Iversen.
Hun disputerte nylig ved Institutt for samfunnsmedisinske fag ved Universitetet i Bergen.
Iversen analyserte svar fra spørreskjema i tillegg til biologiske prøver fra 1 972 diabetikere fra den store helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, HUNT2, som hadde 65 000 deltakere.
I tillegg samlet hun inn informasjon fra dødsårsaksregisteret over en tiårsperiode. Resultatene ble nylig publisert i det anerkjente amerikanske tidsskrifet Diabetes Care.
Tegn på svekket helsetilstand
Én av ti diabetikere svarte at de hadde hatt fotsår som brukte mer enn tre uker på å gro. Sårene oppstår gjerne som gnagsår. Kanskje har en gått rundt med stein i skoen, eller gått med for trange sko over lengre tid uten å merke det.
Slike sår er ofte forbundet med nedsatt blodsirkulasjon og følsomhet i føttene, og er et utrykk for en mer fremskredet diabetessykdom.
– Fotsår er forbundet med like dårlig helseopplevelse og psykisk velvære som pasienter med slag og hjerteinfarkt, forteller Iversen.
Hun forteller videre at fotsår også kan være et utrykk for blant annet dårlig blodsukkerregulering, hjerte- og karsykdommer, depresjon og dårlig nyrefunksjon.
– Sjekk føttene ofte
Selv om det finnes oppfølgningstilbud fra helsetjenesten, så er ikke disse gode nok, i følge Iversen. Særlig i primærhelsetjenesten er det ikke nok oppmerksomhet på å forebygge fotsår.
Spesielt menn og personer med hjerte- og karsykdommer faller utenfor forebyggende oppfølgning
– Diabetespasienter bør sjekkes for fotsår minst en gang i året. Ved en mer fremskredet diabetessykdom, bør de sjekkes hver tredje måned, mener Iversen.
Iversen understreker at diabetesrelaterte fotsår representerer utfordringer for den enkelte og for helsetjenesten.
I det hele tatt bør helsetjenesten forbedre rutinene og gi mer opplæring, slik at både helsepersonell og diabetikerne selv kan oppdage fotsår tidlig.
– Det er av stor betydning å organisere fremtidig helsetjenester slik at oppfølgingsrutiner gir mulighet for tidlig og tett klinisk oppfølging av denne pasientgruppen, både i kommunehelsetjenesten og sykehus, mener Iversen.