Saken er produsert og finansiert av UiT Norges arktiske universitet - Les mer

Nordlendinger er ikke kåtere

Sexolog avliver myten om at nordlendingene er mer sexfiksert enn søringene. Det er faktisk en historisk årsak til at de i nord blir sett på som kåte og virile.
2.2 2011 05:00


(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Det finnes mange myter om oss nordmenn. Mens østlendingene omtales som «arrogante» og bergenserne som «brautende», har nordlendingene et mer frigjort rykte.

Men er nordlendingene mer sexfikserte enn de lenger sør?

– Jeg har forsket på seksualvanene i Norge, og hvis man bruker geografi som variabel, ser man at forskjellene mellom sør og nord ikke er så forskjellige.

– Det vi står igjen med er mytene om at vi i nord er mer virile, kåte og utskeiende, sier Bente Træen, sexolog ved Universitetet i Tromsø.

Historisk årsak til mytene

Sexologen har en forklaring på mytene.

– For det første så har vi i nord en frodig humor og et seksualisert og saftig språk. Men det er ikke dermed sagt at ord blir omsatt til handling, poengterer Træen.

Hun mener også at mytene baserer seg på historien til nordmenn.

– Hvis man ser på den historiske utviklingen, har kvinner i nord hatt færre restriksjoner seksuelt enn dem i sør. Fra gammelt av ble jenter i sør æreløse hvis de hadde sex, og graviditet utenfor ekteskap var helt uakseptabelt.

– Barnet ble oftest gitt bort. I nord hadde man en mer aksepterende kultur, forklarer Træen.

Arrangerte ekteskap

Søringenes manglende aksept for at kvinner var seksuelt aktive kan, ifølge Træen, basere seg på at man før giftet seg av politiske og økonomiske årsaker, ikke av kjærlighet.

– Før ble det sett på som bedre å være en gammel jomfru enn å gifte seg under sin stand. I sør arrangerte man gjerne fornuftekteskap for å sikre sin rikdom og velstand. Arrangerte ekteskap mellom storgårder var ikke unormalt.

– Livsvilkårene styrte dermed seksualiteten. Fokus på arv og avkom gjorde at kvinners jomfrudom før ekteskap ble viktig, sier Træen.

Samboerskap i nord

I nord hadde man ikke de store gårdene og verdiene. Nordlendinger drev med fiske, og det var ikke store verdier å arve for avkommet.

– Samboerskap var ikke uvanlig i og med at man hadde ikke råd til å medgift, sier Træen.

Kvinnenes seksualitet ble derfor mer akseptert i nord.

– Nordlendinger viste en større toleranse og aksept overfor kvinnene, og det har gjort at folk i dag fortsatt tror på myten om at folk her oppe gjør hva de vil.

– Men slik er det ikke, søringer og nordlendinger er ikke så forskjellige når det kommer til seksualitet, avslutter Træen.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse