Også småskader er ergerlige.  (Foto: Pung/Shuttersrtick/NTB scanpix)
Også småskader er ergerlige. (Foto: Pung/Shuttersrtick/NTB scanpix)

Dobbel risiko for at du kolliderer lille julaften

Dagen før julaften er det dobbelt så stor risiko for at du kolliderer, sammenlignet med julaften eller romjulsdagene. Sannsynligheten er spesielt stor for at du rygger på noen.

Det er forsikringsselskapet Nemi som har gått gjennom skadene sine fra julen i fjor og funnet denne sammenhengen.

Nå rykker forsikringsselskapet ut med en advarsel: Ta det spesielt rolig inne i parkeringshus, der kolliderer mange på lille julaften.

Nok et farlig sted er parkeringsplasser utenfor kjøpesentre. Her møter nemlig et stort antall stressede bilførere hverandre. Påkjørsel bakfra er vanlig i jakten på en ledig luke til å sette fra seg bilen.

Mye småskader

– De dyreste kollisjonene ser vi ikke mange av på disse dagene. Mye er småskader. Men småskader er kanskje ekstra ergerlige for mange bilister, sier skadedirektør Morten Hesselberg-Meyer.

Har du ikke kaskoforsikring på bilen, så må du betale alt selv om du er skyld i ulykken.

Har du kasko må du ofte betale noen tusenlapper i egenandel, avhengig av hvilket forsikringsselskap du bruker. Du kan også oppleve et sviende bonustap som gir deg dyrere forsikring i flere år framover. Ofte er det derfor lurt å ta småskader på egen kappe.

Skadedirektørens sitt tips til bilførerne lyder sånn:

– Dropp å handle på lille julaften! Vent til julaften i stedet. Da er det nesten bare menn ute i siste liten som handler julepresanger og det er mindre stress. I butikkene møter du dessuten hyggelige ansatte som er glad for at det ikke er så mange kunder som dagen før, og som gleder seg til julekvelden.

Stress ned!

Per Andreas Langeland er trafikkforsker ved Transportøkonomisk institutt (TØI). Han kjenner godt igjen tallene fra forsikringsselskapet.

– Stress fører opplagt til flere ulykker. Når folk har dårlig tid og hodet er et annet sted, så skjer det fort ulykker.

– Er du i trafikken, så må du følge med på trafikken, slår Langeland fast.

TØI-forskeren minner om at hele veitrafikksystemet vårt er basert på at bilførere tar riktige valg. I trafikksikkerhetsarbeidet handler derfor stadig mer om å redusere faren for førerfeil.

– Parkeringssensorene som er kommet på mange biler de siste årene er bare noe av teknologiutviklingen vi vil få se mer til i årene som kommer, sier Langeland.

Og nettopp parkeringssensorer redder nok en og annen julestresset bilfører på lille julaften. 

Powered by Labrador CMS