Færre får nakkeslengskade

Stadig færre får nakkeslengskade i trafikken. Sikrere biler og bedre behandling fører til at ni av ti personer med symptomer blir friske.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- En av de viktigste årsakene til at færre melder om nakkeslengskader, eller whiplash, er at myter omkring sykdommen forsvinner, sier rådgivende lege Marit Krohg i forsikringsselskapet If til Stavanger Aftenblad.

- For det første viser det seg at nesten alle blir friske, mellom 90 og 95 prosent. Og det er ikke riktig at nakkeslengskader kan komme snikende flere år etter ulykken, og dessuten bli en kronisk lidelse, mener hun.

Det er svært god grunn til å være optimistisk dersom man utsettes for en skade. Hele 95 prosent av pasientene har ingen eller ubetydelige plager fem uker etter ulykken.

De omfattende bilkollisjonstestene som gjennomføres av europeiske trafikksikkerhetsorganisasjoner skal nå også omfatte beskyttelse mot nakkeslengskader.

Sverige, Danmark og Norge er landene som har flest nakkeslengskader. I Finland opererer ikke forsikringsselskapene med denne diagnosen i det hele tatt, heller ikke i Frankrike.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS