Annonse
I 2017 så man et tydelig hopp i salgene av e-sigaretter i USA. Dette skyldtes trolig at merket JUUL, som du kan se på bildet, for alvor fikk et fotfeste blant forbrukerne.

60 prosent som byttet ut røyk med e-sigarett begynte å røyke igjen, ifølge studie

E-sigaretter er dårligere på å få nikotinavhengige til å slutte med røyking enn andre tobakks-erstatninger, viser en ny studie. Dette er i strid med tidligere funn.

Publisert

– Det er ingen bevis på at e-sigaretter er effektivt ved røykavvenning, sier John P. Pierce, en av forskerne bak en ny studie publisert i tidsskriftet Tobacco Control, til CNN.

Dette sier forskerne bak studien etter at de har observert brukere av e-sigaretter i perioden 2017 til 2019. De ville se om e-sigaretter hjalp folk med å slutte å røyke.

Funnene deres antyder at det å bytte ut tobakksrøyking med elektronisk damping, enten med eller uten nikotin, ikke hadde den effekten andre tidligere studier kunne vise til.

Bruker dem til andre ting enn å slutte å røyke

Forskerne undersøkte de nyeste tallene fra PATH-studien (Population Assesment of Tobacco and Health) som omfatter 2017, 2018 og 2019.

I 2017 økte salget av e-sigaretter i USA med 40 prosent. Dette var også det første året hvor forskerne så at e-sigaretter er mindre populære enn andre nikotinlegemidler, som tyggegummi eller plaster, ifølge Pierce.

Det var også i dette tidsrommet e-sigaretter med høyt nikotin-innhold, slik som JUUL-sigaretten som i 2017 sto for en tredjedel av salget i det amerikanske markedet, begynte å gjøre sin entré, skriver amerikanske CDC.

– Salgsøkningen i 2017 på e-sigaretter med høyt nikotin-innhold samsvarte ikke med en økning i antallet røykere som brukte disse til å slutte å røyke, er konklusjonen i den nye studien.

Men høyere nikotin-innhold i røykeslutt-produkter har en positiv effekt, ifølge tidligere forskning. Kroppen får så mye nikotin gjennom andre kilder enn tobakk, at du blir kvalm dersom du røyker.

Forskerne noterer seg at bruken av e-sigaretter med høyt nikotin-innhold var på vei opp i 2019 da PATH-undersøkelsen sluttet. De må med andre ord vente til neste år for å undersøke effekten dette kan ha hatt.

–Det er ingen bevis på at e-sigaretter er effektivt ved røykavvenning, mener professor John P. Pierce observasjonsstudien han har vært med å gjennomføre viser. Dette strider med en rekke kliniske studier og råd fra de britiske helsemyndighetene.

Verre enn andre erstatninger

Det finnes en rekke legemidler som skal hjelpe deg med å slutte å røyke. Tyggis, plaster og spray er blant de mest utbredte.

E-sigaretter er 7 prosent dårligere enn disse legemidlene på å holde folk røykfrie, ifølge den nye studien.

Nikotinlegemidlene er også tydelig diskutert. Enkelte studier skal ha det til at nikotinlegemidler hjelper med røykeslutt i så mange som 50-60 tilfeller, mens andre studier mener det ikke har noen effekt i det hele tatt. Dette kan du lese mer om i denne forskning.no-saken.

Det er kun 14 prosent av de som klarer å røyke, som bruker nikotinlegemidler, viser FHI-tall fra 2018.

Også verre enn å ikke bruke noe

Av de som rapporterte at de ønsket å gradvis slutte å røyke med hjelp av e-sigaretter i 2017, var det kun 10 prosent som faktisk var røykfrie i 2019.

Dette står tydelig i kontrast til de som hadde sluttet å røyke, men ikke brukte noen hjelpemidler på veien. Blant de var det nemlig 19 prosent som enda var røykfrie i 2019.

I tillegg var det ingen antydning til at det å bytte fra sigaretter til e-sigaretter skulle holde deg fra å gå tilbake til sigaretter, sammenlignet med det å ikke bruke noenting.

Hele 60 prosent av de som nylig var røykere, men byttet over til daglig e-sigarett-bruk, opplevde tilbakefall til tobakksrøyking.

Dette står i stil med tidligere funn om røykeslutt, som viser at det beste man gjør er å slutte brått heller enn å trappe gradvis ned.

Tidligere forskning har vist noe helt annet

Det finnes flere kliniske studier som viser at e-sigaretter har en positiv effekt når det kommer til røykeslutt.

En gjennomgang av flere studier ble publisert i september 2021 i the Cochrane Library.

Det er lurere å dampe en e-sigaretter med nikotin fremfor å tygge nikotintyggis og bruke andre nikotinlegemidler om man ønsker å slutte med røyk, ifølge denne gjennomgangen. De finner også fordeler ved å røyke e-sigaretter fremfor å ikke bruke noen hjelpemidler, men at disse funnene er noe mer usikre.

Studiene gjennomgangen er basert på er stort sett randomiserte, kontrollerte forsøk, som regnes som gullstandarden innen forskning.

På bakgrunn av de kliniske funnene begynte britiske helsemyndigheter å anbefale bruk av e-sigaretter med nikotin som nikotinlegemiddel i slutten av 2021.

Den nye observasjonsstudien tar kun utgangspunkt i tall fra PATH-undersøkelsen.

Får skarp kritikk

– Denne studien har en grunnleggende feil, sier John Britton, professor emeritus i epidemiologi ved University of Nottingham til Science Media Centre.

Han peker på at studien tar utgangspunkt i røykere som har forsøkt å slutte tidligere ved hjelp av andre hjelpemidler, og feilet.

– Dette er nok hvorfor funnene deres strider med funnene fra meta-analysene av de mange, grundige kliniske undersøkelse sm viser at e-sigaretter er en effektiv måte å slutte å røyke på, sier Britton.

Kilder:

Ruifeng Chen, m.fl., Effectiveness of e-cigarettes as aids for smoking cessation: evidence from the PATH Study cohort, 2017–201, Brittish Medical Journal, Tobacco Control, 2022

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS