Annonse

Romforskere for en uke

24 skoleelever er romforskere for en uke på Andøya.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Deltakerne på European Space Camp på Andøya i 2009. (Foto: ESA)

I nesten en uke får 24 ungdommer i alderen 17 til 20 år prøve seg som romforskere. De er med på European Space Camp 2009 på Andøya rakettskytefelt.

De unge romforskere har allerede skutt opp sin egen forskningsrakett og satt høyderekord med studentballong i atmosfæren.

Egen rakettoppskyting

For å kunne lære mest mulig og oppleve hvordan romforskere virkelig jobber, har elevene gjennomført sin egen rakettoppskyting.

- Deltakerne satte først sammen instrumentene og resten av nyttelasten til raketten, deretter regnet de ut banen og høyden som raketten kom til å gå i, sier Stian Kristoffersen fra organisasjonen Unge Forskere.

Han er tidligere deltaker på European Space Camp på Andøya. I år er han med som arrangør sammen med en gruppe andre rominteresserte studenter i Team Space Camp.

På mandag ble raketten til romelevene skutt opp etter en spennende nedtelling i kontrollrommet på Andøya.

- Nedtellingen ble forsinket første gang, men så var alt klart og raketten kom seg trygt av gårde, sier Kristoffersen.

Høyderekord med ballong

Nyttelasten til raketten sattes sammen. (Foto: ESC)

Etter oppskytingen sporet de unge romforskerne raketten og hentet ned data fra instrumentene ombord. De målte både akselerasjon, spinnhastighet, temperatur og luftfuktighet.

Raketten kom opp i hele 85 ganger jordas tyngdekraft og nådde 9,9 kilometers høyde.

Romelevene har også skutt opp mindre raketter og studert atmosfæren ved hjelp av forskningsballonger.

For å sjekke om de mindre rakettene landet mykt, ble hver av dem utstyrt med et egg. Med 28 kilometers høyde satte ballongene høyderekord for studentballonger på Andøya.

Utflukter og hvalsafari

De unge forskerne har vært inndelt i grupper og jobbet med ulike deler av rakettkampanjen. I løpet av leiren har de presentert arbeidet sitt for de andre gruppene.

I tillegg har det vært forelesninger av ulike tema innenfor romforskning og teknologi til bruk i rommet. Det har også vært utflukt til atmosfæreforskerne på ALOMAR på Andøya.

Tirsdag kveld var det tid for hvalsafari i det vakre nordnorske sommerværet. Ingen ble sjøsyke og de fikk se masse hval.

Bading under midnattssola på Andøya. (Foto: ESC)

- Stemningen på leiren er fantastisk bra, i tillegg til forskningen og forelesningene har det vært mye sosialt, så det har ikke blitt særlig mye søvn, sier Kristoffersen.

Viktig å møte likesinnete

- Space Camp på Andøya er viktig fordi det er en møteplass for flinke, unge mennesker som er interesserte i rommet og har lyst til å jobbe med romforskning, sier Marianne Moen ved Norsk Romsenter.

Her får unge romforskere sjansen til å være med på en ekte rakettoppskyting, ta ned dataene som de er på jakt etter og praksis i å jobbe slik romforskere gjør i virkeligheten.

- I tillegg treffer de studenter og forskere fra ulike universiteter og institusjoner og skaper sine egne internasjonale nettverk for fremtiden, sier Moen.

Norsk Romsenter er en av sponsorene til European Space Camp. Leiren arrangeres av Team Space Camp i samarbeid med Andøya Rakettskytefelt og Nasjonalt senter for romrelatert opplæring (NAROM).

God kjønnsfordeling

I år er rundt to tredeler av deltakerne norske. De andre kommer fra hele verden, inkludert Portugal, Tyskland, Singapore og New Zealand. Arrangørene håper å ha 50 prosent internasjonal deltakelse neste år.

For første gang er det like mange jenter som gutter på romleiren.

Deltakerne søkte gjennom fylkeskommunene sine, bestemte skoler, organisasjoner eller direkte på European Space Camp sine nettsider (se nettadressen nedenfor).

Lenker:

Du kan lese mer om European Space Camp og årets program her: European Space Camp

Nasjonalt senter for romrelatert opplæring (NAROM)

Norsk Romsenter: Elever skyter opp egen rakett

Powered by Labrador CMS