Kometjageren Rosetta endelig på vei

Etter flere utsettelser ble den europeiske romsonden Rosetta skutt opp tirsdag morgen. Sonden skal reise gjennom solsystemet i ti år for å komme i bane rundt en komet og slippe ned et landingsfartøy.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det vil bli første gang et romfartøy lander på en komet, og følger den på ferden inn mot Sola. Landingen skal skje i 2014.

Startproblemer

Rosetta ble første gang utsatt i fjor, og en ny komet måtte velges som mål på grunn av problemer med raketten Ariane 5. Forrige uke var det sterk vind som førte til utsettelse, og før helga ble det oppdaget at et lite stykke varmeisolasjon hadde falt av og måtte erstattes.

Tirsdag ble oppskytingen endelig vellykket gjennomført fra den europeiske romfartsbasen Kourou i Fransk Guyana i Sør- Amerika, og romsonden er nå i bane rundt Sola. ESAs Operations Centre i Darmstadt i Tyskland har oppnådd kontakt med sonden som suser bort fra Jorda i en fart på 3,4 kilometer i sekundet.

Skal gå i dvale

De neste åtte månedene skal systemene sonden har om bord sjekkes, før den går inn i en dvalemodus som skal vare i størstedelen av de ti årene den reiser gjennom solsystemet. Sonden skal fly forbi Jorda tre ganger for å få fart nok til å nå igjen kometen 67/Churyumov-Gerasimeko, og første forbipassering er i 2005.

Sonden er bygd av ei gruppe sammensatt av over 50 europeiske selskaper, og rundt 20 norske forskere og ingeniører er med i prosjektet. Landingsfartøyet skal studere kometens kjerne i over ett år, i det minste til desember 2015, og har orkesterplass til kometens “oppvåkning” når den nærmer seg Sola.

Egyptisk stein

Navnet har sonden fått etter en stein som ble gravd frem i Egypt for mer enn 200 år siden. For egyptologene på 1800-tallet ble steinen nøkkelen til å forstå hieroglyfisk skrift og gjenoppdage tre årtusener med glemt egyptisk historie og kultur, fordi den inneholdt tekst skrevet både med gamle, egyptiske hieroglyfer og på gresk.

Håpet er at Rosetta skal hjelpe dagens forskere med å dekode mysteriet om solsystemets opprinnelse, og oppnå bedre forståelse av mekanismene bak danningen av planetsystemer rundt andre stjerner.

Du kan lese mer om Rosettas ferd i artikkelen Kometsonde med startvansker.

Lenker:

ESA: Rosetta begins its 10-year journey to the origins of the Solar System
ESA: Rosetta

Powered by Labrador CMS