Annonse
De fleste er enige i at det krever viljestyrke å holde fingrene av fatet når godteriet et lett tilgjengelig.

Krever selvkontroll alltid viljestyrke?

Er det egentlig selvkontroll å ikke kjøpe snop i butikken?

Publisert

Kanskje er det rett og slett bare god planlegging – eller å kjenne seg selv godt?

Noen vil hevde det siste.

Viljestyrke eller ei – om det går som planlagt, unngår du å falle for en fristelse.

To former for selvkontroll

De fleste forskere har blitt enige om en ting på tvers av ulike fagfelter. Det finnes to måter å oppnå selvkontroll på.

Den ene heter synkronisk regulering. Det er å bruke ren viljestyrke for å motstå en fristelse man er utsatt for her og nå. Som å ha en skål med smågodt stående foran deg.

Den andre heter diakronisk regulering. Det er å legge en plan for hvordan man skal unngå fristelse frem i tid.

Da lar du være å kjøpe yndlingsgodteriet ditt, slik at du rent praktisk ikke kan gå i godtefella den kvelden.

Undersøkte hva folk anser som viljestyrke

Men hva anser du som viljestyrke? Er det viljestyrke eller bare god planlegging å ikke kjøpe smågodt på mandags-handleturen?

Et amerikansk forskerteam har undersøkt hva folk mener. Funnene er nylig publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Cognition. Rutgers University har også omtalt studien i en pressemelding.

Både forskerne fra Rutgers University og andre steder har lenge lurt på hvilke verktøy folk bruker for å motstå fristelser. Fortsatt vet vi ikke hvorfor noen har mer viljestyrke enn andre.

1.000 deltakere

– Vi hadde en teori om at det trengs viljestyrke for å gjennomføre tiltak for å unngå fristelse, sier forsker Jordan Bridges, medforfatter av studien.

Altså uansett hvilken måte man bruker for å unngå fristelse.

Hun og kollegene undersøkte hva folk tenkte: skilte deltakerne deres mellom å unngå fristelser i øyeblikket og å planlegge for å unngå fristelser?

I overkant av 1.000 personer deltok i studien. Disse var fordelt på åtte ulike eksperimenter.

Rangerte selvkontrollen til fiktiv karakter

I fire av eksperimentene skulle deltakerne lese en historie om en karakter med navnet Mo.

Mo brukte ulike mekanismer for å avstå fra kaffe, usunn mat, bruke sosiale medier og å sosialisere. Så skulle de rangere hvor mye selvkontroll de mente han hadde.

Forsøkene viste at deltakerne bare så på ren viljestyrke der og da, altså synkroniske mekanismer, som selvkontroll. De rent diakroniske strategiene ble ikke ansett som selvkontroll. Viljestyrke og selvkontroll gikk hånd i hånd for deltakerne.

Men hvorfor er det sånn? Vi har spurt Zachary C. Irving hva han tror. Han jobber som forsker ved University of Viriginia – og er en av forskerne bak studien.

En viktig del av livene våre

– Alle har erfaring med å anstrenge seg for å motstå fristelser. Man strever for å være sikker på at man ikke gir etter, skriver Irving i en e-post til forskning.no.

Han forklarer at selvkontroll er et ord vi bruker for å beskrive nettopp den opplevelsen.

– Det er en utrolig viktig del av livene våre.

Men filosofer som han selv, psykologer og økonomer tenker ganske annerledes på det, sier han. Irving og kollegene mener at det også er selvkontroll å ikke kjøpe ostepop på butikken hvis du vet at du kommer til å spise det når du ikke skal.

– Alt som hjelper deg å motstå fristelsen, er selvkontroll. Og hvis det er riktig, er både synkroniske og diakroniske mekanismer former for selvkontroll.

– Du kan trene opp viljestyrken

Viljestyrke og selvkontroll er omdiskutert. Men en artikkel forskning.no publiserte i 2018, uttalte professor Reinhard Stelter i artikkelen at viljestyrke er som en muskel som kan trenes opp.

– Jeg pleier å definere viljestyrke som evnen til å gjøre det som gir mening på lang sikt. Det innebærer også gå unngå det du har lyst til på kort sikt.

– Vi forbinder ofte viljestyrke med å kjempe videre når vi er slitne. Men det handler mest om styrken til å treffe gode beslutninger i hverdagen, noe som gir oss en fordel på lang sikt – kanskje sammen med mange andre fordeler, sa Ebbesen.

Referanse:

Irving, Zachary C., Bridges, Jordan., Glasser, Aaron., Bermúdez, Juan Pablo., Sripada, Chandra. (2022). Will-powered: Synchronic regulation is the difference maker for self-control (sammendrag). Cognition.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS