Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Er du typen som må ha en hel seterad for deg selv, eller er du komfortabel ved siden av fremmede?
Med god plass på bussen, er det en kjent sak at folk flest velger alenesitting.
En ny amerikansk studie bekrefter at det er en klar uskreven regel for bussreiser at om det finnes tomme seterader, så bør du ikke sette deg ved siden av noen.
- Å gjøre dét får deg bare til å virke snål, ifølge en passasjerer som Yale-forsker Esther Kim har snakket med.
Kim har rikignok vært forskerpassasjer på busselskapet Greyhound Line i USA, likevel kan nok mange nordmenn kjenne seg igjen fra våre hjemlige bussreiser - både av kortere og lengre art.
Lista for alenesitting
Lista til Yale-forskeren er laget på bakgrunn av observasjoner og samtaler over flere år med amerikanske pendlere. Den viser hva folk gjør for å få sitte alene:
Unngå øyekontakt med andre passasjerer.
Len deg mot vinduet og strekk ut bena.
Plasser en stor sekk/veske i det tomme setet.
Sitt nærmest midtgangen og skru på musikkspilleren, og lat som du ikke hører folk spørre om vindussetet.
Plasser flere gjenstander på nabosetet så andre ikke gidder vente på at du flytter dem.
Glo ut vinduet med et tomt, sprøtt blikk.
Lat som om du sover.
Legg jakken i setet ved siden av så det tilsynelatende er opptatt.
Et siste innspill fra pendlerne i studien er at dersom alt dette slår feil,så ljug og si at noen andre allerede har lagt beslag på setet.
Forskningen til Kim er publisert i tidsskriftet Symbolic Interaction.
Vi deler når vi må
- Vi gjør alt mulig rart for å unngå andre. Vi later som om vi er veldig opptatt, sjekker mobilen, leter i vesker, ser forbi folk eller liksom-sover. Noen tar også på seg ikke forstyrr meg-ansiktet, eller stirrer på en fiendtlig måte, sier Kim.
Nedslående greier om menneskets vesen dette, men til vårt forsvar kommer en ganske velutviklet tilpasningsdyktighet - vel og merke når det er påkrevet.
Taktikkeriet og den asosiale atferden viskes ut dersom sjåføren melder at bussen blir full og at alle seter må gjøres tilgjengelige, melder forskeren.
Bredere kultur for sosial isolasjon
Verken medpassasjerers etniske bakgrunn, kjønn eller klasse har betydning i forhold til om folk foretrekker alenesitting.
Kim forklarer at mange sier de er redde for å havne ved siden en gal person.
- Den ikke-sosiale atferden handler til sist om de mange frustrasjoner ved å dele et lite offentlig rom over ganske lang tid. Likevel er det snakk om en helt bevisst sosial handling, som er en del av en bredere kultur for sosial isolasjon i det offentlige rom, forteller Kim.
Annonse
Referanse:
Esther C. Kim. Nonsocial Transient Behavior: Social Disengagement on the Greyhound Bus. Article first published online: 16 JUL 2012. DOI: 10.1002/symb.21. Sammendrag.