Annonse

Målet blir mindre når man bommer

Ny amerikansk undersøkelse viser at man oppfatter målet som mindre hvis man nettopp har sparket utenfor.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.clipart.com)

Det er ikke morsomt å brenne en stor sjanse på fotballbanen.

Ikke nok med at man går glipp av et herlig mål; den neste sjansen kan vise seg å bli enda vanskeligere å score på.

En ny amerikansk undersøkelse viser nemlig at mennesker som nettopp har truffet utenfor de to målstolpene, oppfatter målet som om lag 22 prosent mindre enn de som traff blink.

Undersøkelsen, som tok utgangspunkt i amerikansk fotball, er nettopp offentliggjort i tidsskriftet Perception.

– Folk som forsøker å sparke en «field goal» vil se et mye mindre mål etter de har truffet utenfor. Men de som sparket bedre, vurderte målstolpene til å være lengre fra hverandre og tverrliggeren til å være lavere, sier lederen av forsøket, førsteamanuensis Jessica Witt fra Purdue University i USA.

Fra golf til fotball

En av Witts tidligere undersøkelser har vist at de golfspillerne som spiller best, oppfatter hullet som større.

I dette forsøket ba hun forsøkspersonene, som ikke spilte amerikansk fotball til vanlig, om å vurdere målet før og etter sparket sitt.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Det var ingen sammenheng mellom prestasjonen og hvordan målstolpene ble oppfattet før sparket. Etter sparkene viste det seg imidlertid at oppfatningen av størrelsen hang sammen med suksessen.

Det viser ifølge Jessica Witt hvordan en handling, i dette tilfellet å sparke en amerikansk fotball, kan påvirke persepsjonen, som er den psykologiske betegnelsen for den prosessen der sanseinntrykk behandles og fortolkes.

– Mange forbinder persepsjon bare med informasjon som mottas av øyet, sier Witt.

– Hvis det var tilfellet, ville den oppfattede størrelsen ikke ha endret seg, siden den optiske informasjonen om målstørrelsen er konstant. Disse resultatene viser at persepsjon handler om mer enn bare det optiske systemet.

Gjelder også europeisk fotball

Siden undersøkelsen er amerikansk, baserer den seg som sagt på målstolpene i amerikansk fotball. Men den danske hjerneforskeren Thomas Ramsøy mener at resultatene like godt kan gjelde for europeisk fotball.

Han forklarer at følelser kan påvirke oppfatningen av relativt nøytrale ting og benytter priser som et eksempel.

– Det er det man i psykologien kaller kognitiv forankring. Hvis man skal forhandle om en pris på en gitt ting, vil man forhandle seg frem til forskjellige resultater alt etter om motparten setter prisen til 20 eller 50 kroner.

– På samme måte kan man forestille seg at den emosjonelle tilstanden påvirker noe relativt nøytralt, i dette tilfellet størrelse på et mål. Og det ville dermed gjelde for både amerikansk som europeisk fotball, sier Ramsøy.

Referanse og lenker

Kicking to bigger uprights: Field goal kicking performance influences perceived size. Perception 38 (9) 1328-1340. doi: 10.1068/p6325

Powered by Labrador CMS